Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Witkopstaartmezen stromen Nederland binnen

Vrijwel jaarlijks worden er in Nederland in de herfst en winter kleine aantallen Witkopstaartmezen gemeld, vooral in het noorden. Tot voor kort was het regelmatige voorkomen van deze nominaatvorm van de Staartmees in Nederland slecht gedocumenteerd. Er worden echter steeds meer overtuigende foto's gemaakt die aantonen dat de ondersoort vaker in Nederland voorkomt. Op dit moment is zelfs sprake van een heuse invasie, met op tal van plaatsen groepjes die uit louter Witkopstaartmezen bestaan. Toch kan de determinatie van witkoppige exemplaren in een groep staartmezen lastig zijn. In Dutch Birding is in een recent artikel beschreven hoe men 'zuivere' Witkopstaartmezen van de ondersoort caudatus kan onderscheiden van witkoppige vogels met intermediaire kenmerken. Dit artikel kan men hier downloaden.

Witkopstaartmees

Witkopstaartmees Aegithalos caudatus caudatus White-headed Long-tailed Tit, De Robbenjager, Texel (Jos van den Berg)

21390 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, maandag 1 november 2010 12:52
Erg leuke plaat: http://waarneming.nl/waarneming/view/50715961 ze zijn dus ook in vlucht te herkennen.
reactie
Door: Justin Jansen, maandag 1 november 2010 17:38
Max: Hoe kun je een intermediate uitsluiten op die foto?
Gewijzigd op: 2010-11-01 17:40:12
reactie
Door: Marc van der Aa, dinsdag 9 november 2010 13:17
Zie weinig verschil tussen deze vogel en de vogel op foto 373 uit bovenstaand artikel, behalve dan dat deze vogel nog viezer lijkt/is boven zn oog. Waarom zou dit een zuivere unit zijn dan? Ook die nekband vind ik niet uitgesproken well defined op deze foto.

reactie
Door: ton eggenhuizen, woensdag 10 november 2010 12:43
het akelige is dat de bases van de kopveren ook bij echte witkoppen donker grijs zijn. Zet het beestje de kopveren op, dan krijg je een donkere koptekening er gratis bij....
reactie
Door: Garry Bakker, donderdag 18 november 2010 22:17
Zie ook de vergelijkbare ervaringen van Trinus Haitsjema in Estland met de ondersoort hier. En als je je realiseert hoe juveniele witkoppen eruit zien is wel te begrijpen waar die grijze veerbasis vandaan komt; misschien moet het criterium 'zuiver witte kop anders geen caudatus' toch maar eens opnieuw worden geëvalueerd.
Gewijzigd op: 2010-11-19 00:28:22
reactie
Door: Justin Jansen, dinsdag 23 november 2010 07:34
Garry zie tekst in het artikel (pagina 297): Only adult-type birds were taken into account, ie, adult birds and first-year birds that, from September onwards, had finished their (complete) post-juvenile moult (cf Svensson 1992). Identification in non-adult plumage, if possible at all, is beyond the scope of this paper.
De centra van de kopveren is bij alle caudatus ongeacht leeftijd donker, en de top wit, welke ook de witte kop vertoond. Bij een intermediate is de top donker, vaak zo donker als het centrum van de kopveer.
Gewijzigd op: 2010-11-23 07:34:41

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.