Voorgeschiedenis DB 14:6:
Noordelijke Troepiaal op Vlieland in oktober 1987
Zaterdag 2 januari
De familie Scheepers aan de Jupiterstraat in Oudorp zien aan het eind van de middag een mooi gekleurde vogel op hun voedertafel. Ze zien meteen dat het iets bijzonders is en maken foto's.
Zondag 3 januari
De volgende dag laten ze de foto's zien aan buurman Frans Ursem die wel een vogelaar weet die ze kan vertellen wat voor vogel het is: Johan Bos. Johan ziet de mail pas 's avonds rond middenacht, ziet meteen dat het iets geks moet zijn en mailt de foto door naar Marc Argeloo.
Maandag 4 januari
Marc Argeloo ziet de foto om 8.30 uur, is meteen in alle staten en mailt de foto ook naar wat mensen van de DBA.
Ik kwam op maandag om 11.30 uur bij Johan Bos om te werken aan het vogelboekje over Alkmaar. Hij vertelde dat hij een leuke verrassing had en liet een foto zien van een vogel die ik nog nooit had gezien, ik ben nu eenmaal niet zo bereisd. Vooral de opvallende dikke snavel en de mooie kleuren vielen op. Hij vertelde hoe hij aan de foto kwam en dat hij zat te wachten op een telefoontje van Frans, die hem de foto had gemaild, zodat hij contact op kon nemen met de Fam. Scheepers. Het wachten begon. Eigenlijk was het vogelboekje meteen vergeten en de concentratie weg. Het was toen namelijk al wel duidelijk dat dit heel bijzonder was en dat het veel mensen op de been zou brengen. Johan wilde dat eerst even aan de familie Scheepers uitleggen en het was ook niet duidelijk of de vogel er nog wel zat. Wel werd met Marc overlegd en besloten in ieder geval de wijk vast door te geven. En ik zat daar maar te wippen op mijn stoel...gelukkig regende het hard en de vogel zat waarschijnlijk toch verstopt in een struik te schuilen. De mevrouw belde om 14.00 uur en toen bleek dat ze de vogel alleen zaterdagmiddag even kort hadden gezien. Johan mocht het adres vrijgeven, maar dat bleek al niet meer nodig. Bij de DBA zitten echte speurneuzen die via het e-mailadres bij de rondgestuurde foto mensen waren gaan bellen en uiteindelijk bij buurman Frans terecht kwamen. Ik ben toen ook in de wijk gaan zoeken met een geleende kijker van Johan, maar er waren nog niet veel vogelaars. Al snel werd wel duidelijk dat het niet zo makkelijk zou worden. Veel tuinen waren niet toegankelijk of er zaten hoge schuttingen omheen. Ook hingen er in veel tuinen vetbollen en pinda's.
Er bleken inmiddels meer buurtbewoners te zijn die de vogel al 2 weken hadden gezien en ook gefotografeerd. Dat was heel hoopvol...
Enthousiaste waarnemers in de achtertuintjes nadat de vogel gezien is, Oudorp 5 januari 2010 (Co van der Wardt)
Dinsdag 5 januari
Tim had deze dag vrijgenomen omdat we graag naar Zeeland wilden, daar zaten wel erg veel leuke soorten. Vooral de Zwarte zeekoet wilden we graag zien. Omdat het weer zo slecht was hadden we deze trip steeds uitgesteld. Maar ja, die Baltimoretroepiaal zo dichtbij, dat konden we eigenlijk ook niet laten gaan. Johan had gezorgd voor een artikeltje op de voorpagina van het Noord Hollands Dagblad en blijkbaar had de DBA het voor elkaar gekregen om het op het journaal van RTL4 te krijgen. De weg was zo slecht dat Zeeland zelfs geen optie bleek, dus het werd Oudorp. Vriendin Debby Doodeman gebeld en die kwam ook naar Oudorp. We kwamen om 10.00 uur aan en het was nog niet druk, een man of 10. Eigenlijk was iedereen aan het zoeken aan de kant van de Jupiterstraat, maar wij besloten het te proberen aan de kant van de Cerresstraat. Terwijl we daar liepen schoot een ouder echtpaar ons aan of we van de postcodeloterij waren....Debby liep met een grote camera, dat zou het wel zijn geweest.
Tim zou de ene kant van het huizenblok doen, Debby en ik de andere kant. Toen zag ik ineens een trap naar boven en kwam op het idee om op de galerij te gaan kijken zodat we ook ín de tuinen zouden kunnen kijken. Het was een goeie plek, er vlogen veel vogels. We zeiden net tegen elkaar dat het wel heel cool zou zijn als wij het beestje zouden herontdekken. Ik keek in de tuinen, Debby in de den: koolmees, koolmees, "is dit em?!" riep ze geen minuut later! En daar zat-ie, half verscholen tussen de dennennaalden: de Baltimoretroepiaal, geen twijfel mogelijk. Om 10.25 maakte Debby de eerste bewijsplaatjes, ondertussen waren we aan het bellen/sms-en, vragen of iemand hem bij de DBA wou melden (we zijn geen lid...), aanwijzingen geven waar we waren, vogel niet uit het oog verliezen, behoorlijke stress dus. Ik denk dat Debby en ik vanaf dat moment de hele dag van oor tot oor zijn blijven glimlachen. Tim was er al heel snel en gelukkig konden de toegesnelde vogelaars hem ook goed zien. Toen verdween hij even in de tuin maar keerde al snel weer terug in de den. De groep vogelaars groeide snel en de Baltimoretroepiaal vloog uit ons zicht de weg over. Wij zagen hem weer terug vlakbij de tuin van Rob Struyck (lid van VWG Alkmaar) en daar dook hij ook in. Rob kwam nietsvermoedend aanlopen en dacht nog dat we een geintje maakten toen we zeiden dat hij in zijn tuin zat. Ik mocht met hem mee naar boven naar het dakterras om te kijken. Ik had netjes mijn laarzen uit gedaan, maar had boven spijt. Op het dak lag sneeuw en om het beestje goed te kunnen zien moest ik het dak op. Dus sokken uit en met blote voeten de sneeuw in. Dat was geen pretje en hield ik ook niet lang vol... Dus terwijl Rob filmde en foto's maakte besloot ik maar weet naar de rest terug te keren.
Op een ander balkon stond Fred Visscher mooie plaatjes te schieten, die had zich ook mooi naar binnen geluld.
Terwijl we ons door de wijk verplaatsten kwam ook de ene na de andere cameraploeg opdagen. We zijn eerst geïnterviewd door radio Noord-Holland. Daarna hebben we een tijdje opgelopen met een jufrouw van de Alkmaarsche Courant en de volgende dag stond het op de voorpagina én voorpagina Stad en Streek. Toen volgden twee cameraploegen van TV Noord Holland en SBS 6. Het filmpje van RTV Noord Holland werd ook verkort gebruikt in het NOS journaal. Bij SBS 6 maakten ze het weer een beetje belachelijk door er het liedje van de vogeltjesdans onder te zetten. Daar wel de mooiste beelden, een filmpje van de troepiaal gemaakt door Rob Struyck. Verschillende vogelaars schuifelden snel uit beeld als ze werden gefilmd omdat ze eigenlijk op hun werk moesten zijn. We spraken zelfs iemand (ik zal maar geen namen noemen), die eigenlijk die dag zijn verkering uit zou maken maar het nu maar even had uitgesteld...
Baltimoretroepiaal, Icterus galbula, Ouddorp 6 januari 2010 (Jonathan Janse)
De vogelaars stroomden inmiddels massaal toe. Veel leden van onze Vogelwerkgroep Alkmaar en bekenden uit heel Nederland. Het werd een soort nieuwjaarsreceptie met een heel leuk uitzicht.
We hebben de vogel nog een paar keer heel mooi kunnen zien en ook vloog er nog een Slechtvalk, en heel apart, een Roodkeelduiker over. In de den zat ook een Tjiftjaf. De Baltimoretroepiaal keert vaak terug naar de den waar hij tussen de naalden insecten pikt. Verschillende buurtbewoners melden ons dat ze de vogel al 2 of 3 weken af en toe in de tuin zien, dus wie hem heeft gemist maakt nog een goede kans om dit prachtig gekleurde beestje te zien! Debby en ik zijn het nog even gaan vieren in Alkmaar met een warme chocolademelk met een borrel en een bezoekje aan de HM (we zijn tenslotte vrouwen...).
Het leek er even op dat we de Zwarte Zeekoet op ons buik konden schrijven, maar die is inmiddels ook weer opgedoken!
Miranda Zutt-van der Made
This text will be replaced
(Videoclip: Marc Plomp, natuurdigitaal.nl; vogelinformatiecentrum)
Met z'n allen kijken naar de Baltiomoretroepiaal in de Debby-den, Oudorp 5 januari 2010 (Miranda Zutt-van der Made)
Interview in een van de drukke steegjes, Oudorp 5 januari 2010 (Miranda Zutt-van der Made)
18019 views