Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
UPDATE: Taigastrandloper - 2e nieuwe soort voor NL binnen een week!

Vrijdagmiddag 23 oktober werd in de Vreugderijkerwaard langs de IJssel, iets ten westen van Zwolle, een Taigastrandloper Calidris subminuta gevonden. De vogel werd vlak na 16.00 uur vanwege de lastige determinatie eerst als ´mogelijke Taigastrandloper´ doorgegeven via Dutch Bird Alerts en later in de middag kon deze determinatie worden bevestigd. Dit is de tweede nieuwe soort voor Nederland binnen een week!

TaigastrandloperTaigastrandloper / Long-toed Stint Calidris subminuta, Vreugderijkerwaard, Zwolle, 23 oktober 2009 (Dirk Vogt)

De vogel werd die middag gevonden door Hans Pohlmann, die naar aanleiding van een mailtje van Martijn Bot over een spannend steltje (maar op een te grote afstand om er wat van te maken) poolshoogte ging nemen. Ondanks de grote afstand dacht hij direct aan iets heel spannends, in eerste instantie aan een Kleinste Strandloper Calidris minutilla. Hans riep de hulp in van enkele lokale vogelaars om de determinatie af te maken. Gaandeweg kwam de strandloper dichterbij, wat de determinatie makkelijker maakte. De vogel is die vrijdag tot donker waargenomen. Circa zeventig man hebben deze nieuwe soort voor Nederland nog voor donker kunnen halen.

De volgende ochtend, zaterdag 24 oktober, was het al heel vroeg ´Kaspische-Plevier-druk´ op de dijk. Gelukkig werd de vogel bij het eerste licht al teruggevonden. De Taigastrandloper werd de gehele dag druk fouragerend gezien op het voorste slikrandje. Vanaf de dijk liet de vogel zich op een afstand van circa 150 meter goed bekijken. Met enige regelmaat was de Taigastrandloper in één beeld te zien met de hier al langer aanwezige Gestreepte Strandloper Calidris melanotos.

toeschouwersVogelaars 'the second day', Vreugderijkerwaard, Zwolle, 24 oktober 2009 (Gijsbert van der Bent)

Vanuit het Westpalearctische gebied zijn de volgende gevallen bekend (bron: diverse WP Reports, Dutch Birding):

  • adult 7-8 juni 1970 Cornwall, Engeland;
  • juv 4 oktober-5 november 1977 Zweden;
  • juv 28 augustus-1 september 1982 Durham, Engeland;
  • [28 maart 1991 Griekenland?]
  • augustus 1991 Israel
  • adult 5-6juni 1996 Ballycotton, Cork, Ierland
  • [6 maart 1999 Egypte?]
  • adult 22-23 oktober 2003 Israel
  • adult 26-28 juni 2007 Finland

Verder zijn er wat onbevestigde waarnemingen uit Syrië en enkele tientallen gevallen op het Arabisch Schiereiland; onder andere circa 20 in de Verenigde Arabische Emiraten en bijna 10 in Jemen. De soort broedt in het oostelijk en zuidelijk deel van Centraal-Siberië, westelijk tot de rivier Ob. Het overwinteringsgebied ligt in zuidelijk Azië en Australië.

De Taigastrandloper is de 500e soort voor Nederland. Voor de huidige nummer één van Nederland, Gerard Steinhaus, is dit z´n 457e soort (progressieve telling).


Routebeschrijving:
De plek is het best te bereiken vanuit noordelijke richting. Vanaf
Hasselterweg, via de Zalkerdijk naar Zalkerveerweg, afslaan naar
Vreugerrijkerweg. Deze uitrijden tot aan informatiebord Vreugderijkerpolder, daar is een kleine parkeerplaats. Van hier de dijk 100-150 meter uitlopen naar noorden en over de dijk in de plasjes zit de vogel. De vogel bevindt zich in atlasblok 21-54-24 (GPS-coordinaten 52.517441, 6.028069.).
Zie voor meer info: Dutch Bird Alerts/Taigastrandloper

19461 views

Reacties:

reactie
Door: Hans Pohlmann, zaterdag 24 oktober 2009 09:51
Dit is een fastastisch voorbeeld van een joint-effort! Deze ontdekking werd dus ook mogelijk gemaakt door Martijn Bot, ondergetekende en de Zwolleboys: Lennaert Steen, David Uit de Weerd, Mark Zekhuis, Rob Felix, Jaap Bouwman, Joop van Ardenne +partner. Super gedaan in deze samenwerking jongens!
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, zaterdag 24 oktober 2009 19:26
Ga zo door met die joint-efforts! Zwolle bedankt, Zwolle bedankt etc.
reactie
Door: Max Berlijn, zondag 25 oktober 2009 18:59
EERSTE TWITCH MET OV (in 25+ jaar)
Op 23-10-2009 rijd ik met de familie ter hoogte van de kerk van Holwerd op weg naar Ameland voor onze jaarlijkse herfstvakantie aldaar. Gelukkig hebben we alle files gehad, ook die op de A 28 nabij Zwolle……en kunnen we als we mazzel hebben een boot eerder nemen (16.30). Dan gaat de pieper voor de zoveelste keer die dag. Al rijdend kijk ik op het scherm, staat daar nou Taigastrandloper??!!..., zal wel een vergissing zijn, hoog op de poten staat in de additionele info?? Kan ik niet plaatsen, de auto rijdt als vanzelf door en als ik volledig weer bij kennis ben sta ik bij de kassa van de boot. “Ja hoor u kunt met een eerdere boot”zegt de dame van de kassa. Ik rijdals een soort robotje door en bedank de mevrouw achter de kassa. Teus belt, “piepje gehad??, hoog op de poten kan ik niet plaatsen”….. Pieper gaat weer en nu dezelfde soort met een hele lap tekst. Ik zie namen als Mark Zekhuis staan en begin mijn vrouw en dochter nog meer twijfelend aan te kijken, het zal toch niet, zijn we net langs gereden…, nee, zal zo wel ingetrokken worden. Vriendinnetje Maud opgepikt in Arnhem, zij begrijpt er nog minder van dan mijn vrouw en dochter. We kunnen op de boot en ik parkeer mijn auto. Tijdens de boottrip bel ik mijn vaste kringetje, Enno en Gerard zitten “voor de zekerheid in de auto op weg naar de Vreugderijkerwaard”, zij wel denk ik nog. Op Ameland aangekomen gaat de pieper weer. Piepje van Pieter van Veelen, nu vrij zeker..slik…kort daarna een piepje van Robbert Keizer (alias Volkert van der G.), nu ZEKER!!!!, “ga maar rijden” zegt de tekst, neeee wat nu we zitten op het eiland en moeten boodschappen doen huisje inruimen. Mijn vrouw kijkt me aan en vraagt ben je ziek…(ze heeft gelijk) In de C 1000 in Hollum bel ik met Gerard (hij zal het wel niet gehaald hebben met al die files…), hij neemt op met een opgewekte stem en allerlei enthousiaste achtergrond geluiden, ze hebben hem en het is er een (of een Least, maar wat maakt dat uit). Mijn god wat nu, morgen er af. Een onrustige avond in het huisje volgt, Gooise vrouwen kunnen me minder bekoren dan normaal, geen zin in chips (knoop in mijn buik). De eerste boot gaat pas om 8.30 de volgende dag. Mijn vrouw oppert nog om de 19.30 boot van het eiland af te nemen maar ik sla dit aanbod af….. een onrustige nacht volgt.
De volgende dag rij ik om 07.30 aan op de kade bij Ameland en loop naar de kassa. Ik vertel de persoon achter de kassa dat ik er voor een “spoedgevalletje af moet”. “Helaas meneer, maandag ochtend bent u de eerste, de boot zit vol (voor auto’s) voor de komende twee dagen ivm het einde van de herfstvakantie…… Mijn god wat nu…ik loop terug naar de auto en besluit een boot af te wachten, die man zal wel overdrijven…Rob Voesten mailt, de vogel zit er en kort daarna volgt de piep. Dat is een zorg minder. Nu gaan de auto’s de boot op en…ik kom niet mee…..Boot gemist en minimaal een uur aan mijn broek. Ik overleg met mijn vrouw en een vriendin van ons die ons samen met man en hond dit weekend komen bezoeken op Ameland. (Ellen geeft me met haar I-phone (handige apparaatjes) alle details over bus en trein tijden en zij adviseren me om als voetganger over te gaan, immers er gaat een bus naar Leeuwarden aansluitend aan de boot en daarna is de trein naar Zwolle slechts een uur. Iemand kan me daar toch wel ophalen….,
Goed, besluit genomen, ik ga als voetganger, snel de spullen uit mijn auto (die tijdens de vakantie als compleet ingerichte vogelhut fungeert), warme kleren aan en op de boot. Hier ontmoet ik door mijn scoop op de rug en het constant zenuwachtig heen en weer lopen veel mensen. Ik krijg zelfs bijna een lift aangeboden naar Zwolle en zelfs een oude legertruc in Ee bij een B&B aldaar, “ik gooi er wel wat diesel in en dan kan je hem hebben voor de rest van de dag, je kan er ook makkelijk het terrein mee in..”. Ik sla het af immers aan de andere kant is een bus. De boot meert eindelijk aan (ook nog 10 minuten vast gezeten vanwege laag water) en ik loop naar de bushalte, maar wat is het daar leeg???? Ik kijk op de dienstregeling waar met allerlei tekentjes achter tijden uitgelegd wordt welke bus wanneer gaat (hogere wiskunde voor een OV hater) en ik concludeer, dat er geen bus gaat!!,
De aansluitende bus gaat maar tot 31-08…de parkeerplaats bij de boot wordt steeds leger…. Er stopt een groene auto met een man en een vrouw erin, “waar moet je naar toe”?...”naar de Vreugderijkerwaard”..ze kijken me vragend aan, “maar met Leeuwarden ben ik al erg geholpen..” “stap maar in” zegt de vriendelijke man achter het stuur. Ik volg deze suggestie meteen op en even later zit ik voor in de auto op weg naar Leeuwarden terwijl ik na een aantal Joris Linzen achtige vragen (hello/goodby NCRV) een heel levensverhaal krijg inclusief de relatie problemen van de dochter…. In Leeuwarden op het station gaat alles voorspoedig, ik koop een kaartje voor Zwolle (11.45) en wacht op de trein. Leo Boon belt, “he Max, je weet wat een trein is, toch?, da’s zo’n lang geel gevaarte wat door het landschap gaat, ha, ha….”
Tijdens de treinreis (waarbij er ook nog een mogelijke Bonte Tapuit op Ameland wordt gemeld…) vind ik Patrick en Justin zo bereidwillig mij op te halen van het station (in tijden van nood leer je je vrienden kennen..) en ze staan er als ik aankom op het perron. Meteen in de Peugeot van Patrick en we scheuren naar de plek. Na 15 minuten (het is nu iets over enen) kom ik op de dijk aan. Ronald Messemaker houdt de auto aan en Patrick draait het raam open. “Hij is net weg gevlogen”………”geintje”…., ik scheld me suf op hem na deze “grap” (sorry daarvoor) maar ik zag even mijn wereld instorten. Ik neem een charge op de dijk….en mag kijken in de scoop van Paul Gnodde….tick!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Hierna zakt de adrenaline, wat een gelukzalig gevoel, ik kan in mijn eigen scoop alle kenmerken nakijken…geweldig (Martijn B. nogmaals bedankt). Willem Hartholt biedt mij aan naar Groningen te rijden waarna ik de reis naar Holwerd per bus kan aanvangen. Advies van vriendin Ellen en vrouw Lyan (dank dames) geeft toch aan dat dat geen optie is duurt maar drie uur………)Tijdens de oergezellige rit in zijn Daihatsu (waarom heb ik eigenlijk zo’n dure zinloze Passaat, die gisterenavond ook nog een kapot ging) biedt Willem aan mij helemaal naar Holwerd te brengen als ik de benzine vergoed. Mooier kan het niet!!!. Hij vertelt mij van een oude nog nooit ingediende waarneming van een Sneeuwuil in de winter 78/79 in Friesland (indienen Willem!!) en voor we het weten sta ik terug op pier bij Holwerd en neem de boot van 16.30. Mijn vrouw pikte me op, zullen we nog even naar die Tapui….ik ga te ver nu, mondje dicht anders wordt het herrie…..
Met dank aan Lyan, Anne-Sophie, Maud, Ellen & Michel voor hun support en begrip! Volgende keer weer een nieuwe soort als we iets afspreken? Ik zal vogelend Nederland inlichten als we een afspraak hebben ;-)
Groet Max
PS: Ik heb veel bewondering gekregen voor OV twitchers..
Gewijzigd op: 2009-10-25 19:31:29
reactie
Door: Luuk Punt, zondag 25 oktober 2009 20:09
Wat een verhaal, Max! Het las als een trein. ;-)

Hartelijke groet,

Luuk, http://vogelverslagen.web-log.nl/
reactie
Door: Tim de Boer, zondag 25 oktober 2009 21:36
Goed verhaal, maar als je het goed plant is OV-twitchen echt prima te doen! Mits de vogel niet op een achterlijke plek zit ;)
reactie
Door: Harvey van Diek, maandag 26 oktober 2009 09:49
Het is je gegund, Max! Leuk verhaal. Daar zou je wat meer mee moeten doen, met die verhalen. Bundelen? TV? De wereld draait door? Gr. Duck (uit Ooij)
reactie
Door: Jan Hein van Steenis, maandag 26 oktober 2009 18:11
Alleen maar schelden als iemand "Hij is net weggevlogen" zegt vind ik een uiterst onderkoelde reactie! Ik denk dat ik: "Sorry Ronald voor het operatief moeten laten verwijderen van mijn statief" in mijn piepbericht had moeten zetten...
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 26 oktober 2009 18:32
Ha, Ha hij is leuk. De waarnemers SMSte me vandaag, ben ik blij om, ken hem immers al heel wat jaartjes.

Groet Max
reactie
Door: Teus Luijendijk, dinsdag 27 oktober 2009 17:56
Geweldig verhaal, Max. Gelukkig is dit uit het (twitchers)leven gegrepen verhaal goed afgelopen!

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.