Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Roodborstlijster in Noordhollands Duinreservaat

Ondanks het vieren van Koningsdag gisteren besloot ik om vandaag vroeg op te staan om te trektellen. Dat viel eigenlijk behoorlijk tegen, op een Velduil na. Na twee uur was het echt over en ging ik het duin in om Beflijsters te zoeken. Die waren snel gevonden, en toen ik doorliep zag ik op grote afstand een vogel invallen. Door de kijker was mijn eerste gedachte Goudvink, maar eigenlijk was meteen duidelijk dat het een lijster was. De naam Roodborstlijster kwam direct in me op! Andere kenmerken die ik kon zien buiten een rode onderzijde waren een zwarte kop en een bruinachtige rug. Toen dit klopte met het plaatje uit de gids begon de adrenaline te stromen! Ik had mijn statief niet bij me, maar toch deed ik een dappere poging om met mijn telescoop de vogel te bekijken. Dit werkte natuurlijk niet zo goed, maar ik kon wel zien dat de vogel een grijze stuit en zwarte staart had. Toen raakte ik de vogel kwijt. Eigenlijk klopte alles, maar ik durfde het nog niet aan om de vogel wereldkundig te maken. Eerst maar terugvinden!

Omdat ik niet makkelijk naar de plek toe kon lopen en ik mijn statief niet bij me had, ben ik naar mijn fiets gerend en naar de plek geracet. Toen ik aankwam heb ik toch Hans Schekkerman gebeld met de vraag of hij het in de plaatselijke whatsapp-groep wilde zetten (mijn internetbundel was op), maar niemand was in de buurt. Na 20 hele lange minuten zag ik de vogel plotseling in het topje van een struik voor me zitten! De vogel werkte prima mee en ik had de tijd om mijn scoop op te zetten en met mijn mobiel te digiscopen.

Roodborstlijster Turdus migratorius, Noordhollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Lonnie Bregman)
Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noordhollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Lonnie Bregman)

Onmiddellijk meldde ik de vogel in meerdere app-groepen met een foto en de GPS-locatie, waarna Jorrit Vlot hem kon piepen. Dit was om 10:25 uur. De vogel liet zich goed zien tot ongeveer de eerste tien vogelaars waren gearriveerd. Om 11:50 uur raakte hij uit beeld, en werd pas weer goed gezien om 12:40 uur, vlak voordat hij hoog opvloog richting het oosten. Enigszins onverwacht werd hij een uur later teruggevonden op 800 meter afstand van de oude plek door August van Rijn. Ook daar was hij niet altijd makkelijk, maar volgens mij heeft iedereen die er was hem uiteindelijk kunnen zien. Het moet nog een beetje tot me doordringen, maar beter dan dit wordt het niet! Topdag!

Lonnie Bregman

Lonnie Bregman, trotse ontdekker!
Een trotse ontdekker! (foto: Arjan van Egmond)

Vogelaars bij Roodborstlijster, Noordhollands Duinreservaat, Castricum (Olmo van Herwaarden)
Vogelaars bij Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noordhollands Duinreservaat, Castricum (Olmo van Herwaarden)

Naschrift
Zeker 250 vogelaars slaagden er op de dag van de ontdekking in om de Roodborstlijster te zien. De vogel liet zich op verschillende momenten van de dag gedurende langere tijd mooi bekijken, maar veel vogelaars moesten wel geduld hebben omdat hij soms meer dan een uur uit beeld was, vermoedelijk foeragerend op de grond of lang stilzittend op een tak tussen het loof. Rond zonsondergang bleek hij nog steeds aanwezig. Op grond van het kleed gaat het vermoedelijk om een mannetje in het 2e kalenderjaar.

Roodborstlijster Turdus migratorius is een algemene broedvogel in grote delen van Noord-Amerika en Mexico en te beschouwen als het Amerikaanse equivalent van onze Merel Turdus merula. Net als deze is het een cultuurvolger die zowel in bossen als in tuinen en parken dichtbij mensen leeft. De soort is trekvogel die afhankelijk van het voedselaanbod grootschalige bewegingen kan laten zien. Er zijn zeker 27 gevallen in de UK, 13 in Ierland, 6 in IJsland en 2 op de Azoren. Daarnaast zijn er gevallen in België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Tsjechië en Oostenrijk. Indien aanvaard betreft dit een nieuwe soort voor Nederland.

webredactie dutchbirding.nl

Roodborstlijster Turdus migratorius, Noord-Hollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Jaap Denee)
Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noord-Hollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Jaap Denee)

Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noord-Hollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Jaap Denee)
Roodborstlijster Turdus migratorius American Robin, Noord-Hollands Duinreservaat, Castricum, 27 april 2014 (Jaap Denee)

14205 views

Reacties:

reactie
Door: Gijsbert van der Bent, maandag 28 april 2014 07:33
Van harte Lonnie. Het hoeft ook niet (veel) beter te worden dan deze soort. Net zo goed mag wel. We hebben ook nog Roodkeellijster, Naumans Lijster en.......

Overigens is jouw 'type-photo' erg goed!
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 28 april 2014 08:20
Lonnie bedankt en nogmaals excuses voor het duwwerk bij aankomst bij de scoop van Teus, ontoelaatbaar van mijn kant.
reactie
Door: Folkert Jan Hoogstra, maandag 28 april 2014 10:04
Kan iemand uitleggen waarom dit vermoedelijk een 2kj mannetje is?
Gewijzigd op: 2014-04-28 10:04:31
reactie
Door: Garry Bakker, maandag 28 april 2014 10:19
Ja, op basis van literatuur: mannetje vanwege de dieprode borst; een 2kj vanwege de lichte toppen en randen aan middelste en grote dekveren en de nog niet uitgesproken diepzwarte kop met grijze veertjes door het zwart. Van een adulte man zou je in april een 'mooier' kleed verwachten.
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 28 april 2014 10:26
Leuk fimpje http://youtu.be/_rrbkeS6-...
reactie
Door: August van Rijn, maandag 28 april 2014 12:11
Geweldige ontdekking Lonnie, gefeliciteerd ben blij dat ik de vogel had teruggevonden had flink gebaald als ik deze gedipt zou hebben. Ps tevens wil ik ook iedereen mijn excuses aanbieden voor mijn verwarrende piep, wou daarna meer info doorgeven maar mijn telefoon viel op dat moment uit omdat de batterij leeg was.
reactie
Door: Roel Schwartz, maandag 28 april 2014 12:19
Proficiat Lonnie met deze fantastische ontdekking en ook nog mooi kunnen fotograferen. Arnoud had net de nieuwe Nederlandse soortenlijst klaar :-)
Gewijzigd op: 2014-04-28 12:20:33
reactie
Door: Klaas van Dijk, maandag 28 april 2014 14:03
Lonnie, van harte gefeliciteerd met deze geweldige ontdekking. Mooie (digiscoop)foto van jezelf van de Roodborstlijster en mooie foto van Arjan van jou.
reactie
Door: Leo JR Boon, maandag 28 april 2014 20:20
Toch handig die mobieltjes! Thanks!
reactie
Door: Dick Groenendijk, maandag 28 april 2014 20:47
Naast de felicitaties voor Lonnie, wil ik graag ook een compliment van de dienstdoende boswachters overbrengen aan alle vogelaars. Ze waren zeer te spreken over het 'zelf regulerende vermogen' van de grote groep vogelaars en vonden het erg leuk en aanstekelijk om het enthousiasme te zien. Over het algemeen ging het dus allemaal erg goed en dat in een relatief kwetsbaar terrein en in de broedtijd. En dat is natuurlijk aan ieder van jullie een pluim waard!
reactie
Door: Arnoud B. van den Berg, maandag 28 april 2014 23:41
..... niet alleen dank aan Lonnie voor het zo snel wereldkundig maken van zijn ontdekking maar zeker ook aan de dienstdoende boswachters, die zich zo positief opstelden en behulpzaam waren
reactie
Door: Ed van Boheemen, dinsdag 29 april 2014 06:27
Dank Lonnie en ook August! Dankzij jullie een fantastische middag gehad! Gevierd met een broodje goulashkroket bij de Patatoloog en 's avonds thuis nog eens met een rummetje cola!

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.