Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
In memoriam: Cock Reijnders (1956-2014)


Afgelopen vrijdag, 24 januari 2014, is Cock Reijnders op een leeftijd van 57 jaar overleden. Cock was een vogelaar in hart en nieren, DBA-er en twitcher van het eerste uur. Hij stond op de tweede plaats van de Dutch Birding ranking en als de ringvangsten van zeldzaamheden op de ringbaan van Castricum mee zouden tellen dan had Cock zelfs de meeste soorten gezien in Nederland.

Cock was een echt natuurmens. Vogels kijken was zijn grootste passie maar ook vlinders, libellen, sprinkhanen en planten hadden zijn aandacht. Daarnaast was hij een enthousiast sporter. Hij liep halve marathons, deed mee aan kwart-triatlons en heeft de laatste Elfstedentocht in 1997 uitgereden. Maar voor een nieuwe soort week alles.

Regelmatig maakte hij samen met zijn twee vaste vogel(reis)vrienden Sjaak en Theo een buitenlandse reis en ook daar bleek zijn enorme kennis van vogels. Hij herkende elke vogel; waar we ook waren en vaak beter en sneller dan de plaatselijke gidsen.

Hij was bijzonder gedreven en perfectionistisch. Een paar jaar geleden werd hij enthousiast over de digitale fotografie en al snel had hij bij veel soorten de betere foto's, die regelmatig werden geplaatst op de DBA-site en in Dutch Birding.

Maar heel weinig mensen wisten dat Cock al langere tijd depressieve klachten had - in het veld was daar eigenlijk nooit iets van te merken. De afgelopen tijd verergerden zijn klachten en daardoor ging Cock steeds minder vaak het land in. Als hij al het veld in ging, dan beperkte hij zich tot de duinen van Castricum. Alleen nieuwe soorten pakte hij nog mee. De Bruine Klauwier was een week geleden zijn laatste soort. In december 2013 had hij nog een langverwachte 'inhaler' met de Dwerguil van Lettele. De klachten zijn Cock uiteindelijk fataal geworden - hij kon er letterlijk niet meer mee leven.

Wij verliezen in Cock een briljant vogelaar en een goede vriend. Zijn vrouw Tineke en beide dochters Evelien en Lisanne blijven achter met een onvoorstelbaar groot verlies - namens alle vogelaars die Cock gekend hebben wensen wij hen veel sterkte toe.

Theo Admiraal & Dutch Birding

Gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren is op woensdag 29 januari van 19.00 tot 19.45 uur in de Dorpskerk, Kerkpad 1, 1901 JE Castricum.

De uitvaartdienst wordt gehouden op donderdag 30 januari om 10.30 uur in bovengenoemde kerk. Aansluitend is er gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren.

De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.

Geen bloemen.

Cock Reijnders
Cock bij de Kaspische Roodborsttapuit op Vlieland, 6 oktober 2012 (Enno Ebels)

30282 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, zondag 26 januari 2014 10:38
Wat een ellende, jammer, jammer, jammer..., deze http://www.dutchbirding.n... hebben we volgens mij mede aan hem te danken. Hij was een van de "verbindingen" tussen ringers en twitchers, bedankt!
Gewijzigd op: 2014-01-26 12:36:01
reactie
Door: Co van der Wardt, zondag 26 januari 2014 10:54
Vreselijk nieuws.
Ik sluit me volledig aan bij de troostende woorden van Theo & DB.
Ik heb Cock door de vele jaren heen als een bijzonder aardig mens ervaren.
Leuke gesprekken als we samen bij een zeldzame soort stonden.
Als Cock naast me kwam staan tijdens het fotograferen zei hij de laatste jaren op een grappige manier " Hé...vriend". Mijn antwoord was dan "Ha vriend".
Monique en ik zullen hem missen.
Gewijzigd op: 2014-01-26 10:54:32
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, zondag 26 januari 2014 11:30
Ongelofelijk, wat een triest bericht. Ik kan me nauwelijks herinneren dat Cock er niet was. Een vaste kracht voor in het peloton, al trad hij nooit echt op de voorgrond.
Gewijzigd op: 2014-01-26 14:49:04
reactie
Door: Klaas Haas, zondag 26 januari 2014 11:34
Fijne herinneringen aan Cock, wens de familie heel veel sterkte.
reactie
Door: Janneke Kimstra, zondag 26 januari 2014 11:37
Vreselijk. Even helemaal stil. Zo droef dit. Wens al zin familie en vrienden heel veel sterkte bij het dragen van dit verlies.
reactie
Door: Leo JR Boon, zondag 26 januari 2014 11:57
Aan alle betrokkenen wens ik alle sterkte toe. Het is een absoluut gemis voor vogelend Nederland. Afgelopen zondag Cock de hand geschud nog geschud bij de klauwier. Helaas zou dat de laatste keer zijn.
reactie
Door: Teus Luijendijk, zondag 26 januari 2014 12:22
Ik kan het nog steeds nauwelijks geloven. Treurig. Ik wens iedereen maar natuurlijk m.n. familie veel sterkte met het verlies.
reactie
Door: Folkert Jan Hoogstra, zondag 26 januari 2014 12:47
Ondanks dat ik Cock persoonlijk niet goed heb gekend wordt je hier toch wel heel stil van. Heel veel sterkte aan een ieder die nu een familielid of goede vriend moet missen.
reactie
Door: Rob Sponselee, zondag 26 januari 2014 12:50
pfffff..., wat erg. Vorige maand nog de handen geschut en een praatje gemaakt bij de Dwerguil. Cock was een graag geziene gast en heb fijne herinneringen aan hem, o.a. op telpost Breskens was het altijd gezellig. Wat een gemis voor vogelend Nederland! Wens iedereen, en met name zijn familie, heel veel sterkte!
reactie
Door: Edwin Russer, zondag 26 januari 2014 13:07
Verschrikkelijk nieuws. Ik ben er eigenlijk helemaal stil van. Ik stond vorige week zondag nog even met Cock te praten, we feliciteerden elkaar, toen we gezamenlijk stonden te genieten van de Bruine Klauwier. Ook in mijn herinnering is de Amerikaanse Oeverloper in 2011 waarbij Cock zonder blikken of blozen vertelde dat hij vanuit Zuid-Frankrijk vanaf zijn vakantieadres was overgekomen om deze prachtige vogel te bekijken en hij dezelfde dag ook weer terug ging. Zo kende ik Cock: twitcher, enorm gedreven, passie voor zijn hobby en een karrevracht aan kennis. Ik wilde alle betrokkenen, maar natuurlijk de familie, heel veel sterkte toewensen met dit enorme verlies.
reactie
Door: Laurens Steijn, zondag 26 januari 2014 13:25
Onvoorstelbaar! Een aantal jaar geleden kwamen we elkaar tegen in een andere setting: schaatsend op natuurijs bij
reactie
Door: Justin Jansen, zondag 26 januari 2014 13:32
Sterkte!
reactie
Door: Laurens Steijn, zondag 26 januari 2014 13:38
....bij Jisp in Noord-Holland, Cock was (als altijd) vrolijk en goed gehumeurd. Het was leuk om elkaar eens te zien zonder verrekijker om de nek. Veel sterkte voor allen
reactie
Door: Rob Halff, zondag 26 januari 2014 13:45
Geschokt dit nieuws vernomen. Onwerkelijk. Afgelopen zondag Cock nog gezien bij de Bruine Klauwier. Heb het altijd een super aardige vent en goede vogelaar gevonden. Twitcher pur sang. We zullen je missen. Alle vrienden en familie en overige nabestaanden van Cock veel sterkte met dit grote verlies gewenst!
reactie
Door: Martin v.d. Schalk, zondag 26 januari 2014 14:16
Ik schrok me rot. Wat een vreselijk bericht. Ik ken Cock als een aardige, relaxte man met wie ik regelmatig een praatje maakte. De laatste keer dat ik naast hem zat om te fotograferen was bij de Bruinkeelortolaan. Daar was hij even wat minder relaxt; hij had wel zijn lens meegenomen maar geen camera....gelukkig fotografeerde hij ook met Canon en kon ik hem mijn tweede body en geheugenkaart voor de gelegenheid beschikbaar stellen. Dat had ik graag nog eens willen doen; op deze manier en deze leeftijd er niet meer te zijn, ik word er stil van. Ik wens familie, vrienden maar vooral zijn vrouw en dochters heel veel kracht om dit enorme verlies te kunnen dragen.
Gewijzigd op: 2014-01-26 15:31:57
reactie
Door: nick van der ham, zondag 26 januari 2014 15:21
ik zal je missen, Cock
reactie
Door: pim wolf, zondag 26 januari 2014 15:25
Onwerkelijk nieuws; zoals Theo schreef in het veld was Cock altijd een solide, geduldige en gedreven vogelaar. Zuid-Frankrijk - Amerikaanse Oeverloper - Zuid-Frankrijk blijft één van de meest fanatieke twitches ooit. Veel sterkte voor allen.
reactie
Door: Steven Wytema, zondag 26 januari 2014 15:41
Ik word er echt stil van. Zoals Theo al schrijft was Cock in het veld altijd een vrolijk en gedreven man, en altijd in voor gezelligheid en een praatje. We zullen een goede vogelaar gaan missen. Veel sterkte aan familie en vrienden.
reactie
Door: Marc Plomp, zondag 26 januari 2014 16:11
Wat een groot gemis, Cock stond er bijna altijd, bij vele twitchen. Veel sterke aan de familie en vrienden.
reactie
Door: Jos van den Berg, zondag 26 januari 2014 16:26
Een mooi moment met Cock meegemaakt toen we in 2012 schouder aan schouder een Roodstuitzwaluw mooi konden fotograferen op Texel. Wat een ontzettend klote bericht. Veel sterkte voor zijn vrouw, dochters en andere naasten.
reactie
Door: Eric Menkveld, zondag 26 januari 2014 16:50
Ongelofelijk. Ik kwam Cock regelmatig tegen, hardlopend rond Castricum. gauw nog even een praatje over zeldzame vogels en fotografie. het is niet meer! Ik wens zijn familie heel veel sterkte met dit enorme verlies.
reactie
Door: Alex Bos, zondag 26 januari 2014 17:24
Bij verschillende twitches heb ik met Cock kunnen praten. Ik ken hem als een gezellige man die er eigenlijk altijd was. Het nieuws sloeg daardoor in als een bom! Ik wens de familie veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.
reactie
Door: Chris Groenendijk, zondag 26 januari 2014 17:53
Heel veel sterkte met dit verlies........

reactie
Door: Alex van der Giessen, zondag 26 januari 2014 18:48
Het is moeilijk woorden te vinden, wat een schok en zo onwerkelijk! Voor mij was Cock iemand waar ik in 2000 als beginnend twitcher toch stiekem wel tegenop keek. De gedrevenheid, de kennis en het aantal soorten. Bij deze wens ik vrienden, familie en vooral zijn vrouw en kinderen erg veel kracht en sterkte toe met dit verlies.
reactie
Door: Diederik Kok, zondag 26 januari 2014 19:31
Ongelooflijk zonde van zo'n sympathieke vent.
reactie
Door: Eric Roeland, zondag 26 januari 2014 21:47
Wat een ongelofelijk bericht. Ik wens iedereen veel sterkte met dit verlies.
reactie
Door: Erik Sanders, zondag 26 januari 2014 21:57
Cock, fijne vent,
Dit hakt er in;
Waarom gaan de verkeerde mensen dood?
Waarom zit God zich steevast te vergissen?
Hij haalt steeds degenen die ik niet kan missen
En dat aantal is inmiddels veel te groot.
reactie
Door: Anton Duijnhouwer, zondag 26 januari 2014 22:25
Wat een kloteziekte. En dat voor zo'n fijne gezellige vent. Ik zal je misen Cock. Iedereen veel sterkte
reactie
Door: Hans Brinks, maandag 27 januari 2014 11:22
Woorden schieten te kort, we zullen je missen. Veel sterkte aan iedereen die hem liefhad.
reactie
Door: jan mulder, maandag 27 januari 2014 13:33
Zie toevallig een kruis bij Cock achter de ranking op de DB site en wil het niet geloven.Wat is het leven bizar dat zulke dingen kunnen gebeuren.Ken Cock al een kleine 40 jaar en heb nooit van zijn problemen gewetens kende hem als een van de aardigste vriendelijkste en meest oprechte vogelaars die ik ontmoet heb.En hoe trots was Cock op zijn dochters en zijn gezin.Ik wil hun heel veel sterkte wensen bij dit oneindige verlies.Het vogels kijken zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn
reactie
Door: Rinse van der Vliet, maandag 27 januari 2014 15:02
Overlijdensbericht van zijn werkgever het UWV:

Overlijdensbericht Cock Reijnders

27 januari 2014

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het onverwachte overlijden van onze collega Cock Reijnders.

Sinds 1981 was Cock werkzaam bij UWV en voorgangers. De laatste jaren in de functie van medewerker Bezwaar.

Cock was een fijne collega met niet alleen veel kennis van en passie voor zijn vak, maar ook iemand die met veel enthousiasme kon vertellen over zijn ‘vogelen’. We zullen hem en zijn verhalen missen!

Onze gedachten gaan uit naar Tineke, Evelien, Lisanne en Bart, familie en vrienden. Wij wensen hen veel kracht en sterkte toe om dit zware verlies te dragen.

Voor verdere informatie omtrent de uitvaart verwijzen wij naar de rouwkaart.

Management en collega's UWV Bezwaar en Beroep Alkmaar.
reactie
Door: Peter C. Meijer, woensdag 29 januari 2014 14:36
Cock. Hij hoorde zo bij de scene. Dat wordt wennen. Peter C. Meijer
reactie
Door: Theo Muusse, donderdag 30 januari 2014 13:52
Het was vandaag een mooie maar zware en emotionele dienst.
Sterkte allen.

Theo
reactie
Door: dominique verbelen, donderdag 30 januari 2014 17:49
Echt zo'n zonde dat zo'n kerels verdwijnen en dat niemand bij machte blijkt om dat te verhinderend. Zonde, zonde, zonde.
reactie
Door: Theo Admiraal, donderdag 30 januari 2014 19:54
Mede namens zijn vrouw, dochters, familie en vrienden wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de overweldigende belangstelling bij het heen gaan van Cock. De steun van vogelend Nederland zal helpen bij de verwerking van het tragisch overlijden. We zullen hem nooit vergeten.

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.