Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Bruine Klauwier in Achterhoek, nieuw voor Nederland

Niemand had kunnen bevroeden dat een nieuwe klauwierensoort voor Nederland een dertien in een dozijn-plek als het Azewijnsche Broek zou bezoeken.

Op achttien januari was het zover. Na 24 jaar noeste veldarbeid en mooie ontdekkingen zoals twee Citroenkwikstaarten, Rosse Franjepoot, Gestreepte Strandloper, Waterrietzanger, Steppekiekendief en Koereiger, sloeg de Achterhoekse 'Azewijnsche Broekgroep' toe. Roel Schwartz en Wim Gerritsen deden die namiddag de ontdekking van hun leven.
Nog voordat hun home patch was bereikt zag Roel vanuit zijn rijdende auto een vogel in het topje van een haag zitten. Vast en zeker een Roodborsttapuit dacht hij. Wim opperde toen hij door zijn telescoop keek dat het een klauwier was. Zich realiserend dat een Grauwe Klauwier wel heel bijzonder is in deze tijd van het jaar, werd de Azewijnsche WhatsApp-groep ingelicht.

Erik Ernens, die vlak in de buurt op zoek was naar Barmsijzen, was tien minuten na de melding op de plek. Zijn bloeddruk liep snel op toen hij de vogel in beeld kreeg. "Wow, dit moet een Bruine Klauwier zijn!!!" Een egaal roodbruine kopkap, mantel en roodbruine staart en stuit én geen witte handpenvlek.
Omdat de afstand tot de vogel groot was en er geen gids beschikbaar was duurde het even voordat Erik het uitschreeuwde: "het is een zekere BRUINE KLAUWIER, nieuw voor Nederland!!!"

4
Selfie van de ontdekkers: Roel Schwartz, Erik Ernens en Wim Gerritsen (Roel Schwartz)

Het hoge adrenalineniveau maakte doorpiepen onmogelijk en Robert Keizer en Enno Ebels, die op dat moment zijn verjaardag vierde, moesten het nieuws via alertgroepen en hun netwerk wereldkundig maken.
In de rustige fase daarna kon een vreugdedansje gemaakt worden en een selfie geschoten (zie boven). Ook konden, wat dichterbij gekomen, aanvullende kenmerken als getrapte staart, forse snavel en beige flanktint worden vastgesteld.

2
Bruine Klauwier Lanius cristatus Brown Shrike, Azewijn, 19 januari 2014 (Arno ten Hoeve)

Spoedig arriveerden de eerste uitgelaten twitchers. Niet voor iedereen bleek het vinden van de plek even gemakkelijk. Een top-vijftien-twitcher maakte het zichzelf onnodig moeilijk omdat hij geen A op zijn TomTom kon gebruiken en dat wordt lastig als je uitlegt dat de soort in het Azewijnsche Broek aan de Azewijnsestraat achter Arnhem zit. Toch lukte het hem en minstens honderd andere twitchers de soort nog diezelfde middag te zien te krijgen.

1
De aangroeiende meute op dag twee (Erik Ernens)

4
Ook de lokale middenstand profiteerde van de vogel (Erik Ernens)

In de vroege ochtend van 19 januari hadden ruim 200 vogelaars de reis naar het Oosten gemaakt en stonden in een gedisciplineerde waaier in een weiland van Veldhunten. Het duurde lang voordat de vogel ontwaakte uit zijn slaap en de eigenaar van de koek- en zopiekraam zag dat het een goede dag zou worden. Hij telde ruim duizend vogelaars. Het zal wel weer ruim 20 jaar duren voordat zijn kraam de Azewijnsestraat zal aan doen.

Erik Ernens, Roel Schwartz & Wim Gerritsen



Voor meer informatie over de status en het voorkomen van de Bruine Klauwier als dwaalgast in Europa, klik HIER.

16783 views

Reacties:

reactie
Door: Robert Keizer, dinsdag 21 januari 2014 12:52
Leuk stukkie geworden! Roel en Wim nogmaals grote dank! Volgende keer Reuzenzwartkopmeeuw op de baggerbuis??
reactie
Door: Ed van Boheemen, dinsdag 21 januari 2014 21:31
Ruim duizend? Aardig gek!
reactie
Door: Remco Wester, zaterdag 25 januari 2014 08:18
Leuk stukje jongens! Goeie actie met de koek & zopie! Gezien sommige reacties is men dat niet altijd gewend (' 't lijkt wél een átractie!'). Maar als 't er niet is hoor je ze verzuchten 'was er maar'...En leuk hoe de buurt reageert (op facebook: 'Zit ie dr nog steeds dan? Goed ak t wet. Mot daor in de buurt nog heggenscheren machinaal. Mok daor maor ff met wachten!). En strakke vooruitziende blik ook van Wim (naar Ronald op facebook) op 1 januari: 'hou Azewijn in de gaten, je hoort nog van ons!' Hoppekee. Geweldig!
reactie
Door: Co van der Wardt, woensdag 5 februari 2014 16:33
@Erik, jouw foto van de "koek en zopie" lijkt wel eeeerg veel op die ik maakte en op deze site plaatste ;-)
reactie
Door: Edwin Schuller, zondag 22 juni 2014 14:52
En geaccepteerd: http://www.dutchavifauna.... (voor zover iemand daar nog over twijfelde...).

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.