Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Rotskruiper ENCI groeve

Vandaag was de laatste dag van een familie-weekend naar Zuid-Limburg; Vaals om precies te zijn. Wat betreft vogels had ik geen enkele verwachting, maar mijn hoop was toch wat overtrekkende Kraanvogels te zien. Omdat dochterlief Evi van anderhalf 's middags een dutje doet bleef het bij wat korte wandelingetjes in en rond het vakantiepark en bij het drielandenpunt. Kraanvogels lieten zich niet zien, wel een Geelgors en veel Roeken. De zondag werd besteed aan een Zwarte Pieten-ontbijt, bezoekje aan Max (bedankt voor de koffie met vlaai!) en een middagje met een boek op de bank.

Maandag om een uur of tien vertrokken we weer richting Katwijk, maar omdat ik toch nog wel even naar buiten wilde stelde in voor om even via de Oehoe op de Pietersberg te rijden alwaar ook een leuk restaurantje is. Op de Pietsersberg was het koud, bewolkt en winderig en ik begreep dan ook direct dat het geen lange wandeling zou worden. Enigszins ongeduldig liep ik voor mijn vrouw Anne, Evi en oma Meijer uit om alvast de Oehoe te gaan zoeken en ik verdween al gauw tussen de struiken op het beste uitzichtpunt.

Rotskruiper
Rotskruiper Tichodroma muraria. Een eerste recordshot. 22 november 2010, ENCI groeve, Maastricht (Max Berlijn)

Anne, die hooguit een minuut later aankwam, vond me in de struiken in een staat van opwinding. Het enige dat ik kon uitbrengen was: "Rotskruiper!!, Rotskruiper!!, Rotskruiper!!", aangezet met wat minder fraaie krachttermen. Ik had mijn telescoop opgezet en op gevoel op één van de gaten in de wand gericht en toen ik er doorheen keek, om te zien waar ik 'ergens zat' (ik ben niet zo handig met 45 graden inkijk) zag ik een Rotskruiper wingflicken tegen de rotswand! En dat gebeurt niet vaak!

Bevend en trillend van de kou en de stress belde ik eerst Max (de enige limbo in m'n adressenlijst) en wist de waarneming daarna met veel moeite door te geven via DutchBirdAlerts. Door al het gedoe was ik de vogel kwijt geraakt, maar na enige tijd kwam deze weer tevoorschijn, waarna ik alle kenmerken doornam (alsof dat nodig is!). Ook Anne kreeg de vogel nu goed in de telescoop. Ondertussen kwam mijn moeder met Evi aanlopen en ik vroeg (aan oma) of ik de scoop even wat lager moest zetten zodat ze de Rotskruiper ook kon zien, hierop reageerde ze negatief, want ze had, zo zei ze, die van de VU al mooi gezien!

Arnold
Arnold! 22 november 2010, ENCI groeve, Maastricht (Max Berlijn)

Hierna verdween de vogel weer uit beeld en ondertussen kwamen de eerste vogelaars aan. Het heeft een uur geduurd voordat de Rotskruiper zich weer liet zien, ditmaal langdurig. Tijdens het scannen van de wand vond ik overigens ook nog de Oehoe die zich heel fraai liet zien.

Nu er vogelaars aanwezig waren en de waarneming was bevestigd was de tijd rijp om de familie mee naar huis te nemen en zo eindigde een toch al leuk weekend in een bizar hoogtepunt.

Arnold Meijer

RoutekruiperRoute van de Rotskruiper.

19238 views

Reacties:

reactie
Door: Gerard Troost, maandag 22 november 2010 21:57
Dikke proficiat Arnold! De droom van elke vogelaar, telescoop opzetten een een Rotskruiper vinden, ik ben blij dat we allemaal van je droom konden meegenieten.
reactie
Door: Leo Heemskerk, maandag 22 november 2010 22:11
Volgens Maastricht Aktueel gaan er morgen honderden vogelaars richting Sint Pietersberg
reactie
Door: Hans ter Haar, maandag 22 november 2010 23:45
Is Hugo Pepels een pseudoniem van Max?
reactie
Door: Ben Wielstra, dinsdag 23 november 2010 10:07
Jongens, vindt 'm eens terug en rap een beetje!
reactie
Door: Max Berlijn, dinsdag 23 november 2010 10:22
Understatement van Arnold toen ik hem de eerste keer sprak via de mobiel na de ontdekking: " maar eeeh die Oehoe heb ik nog niet gevonden..."

Who de F. is Hugo Pepels overigens, 89 dubieus???
reactie
Door: Arnold Meijer, dinsdag 23 november 2010 11:43
@max gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Ik had nog niet zo mooi gezien geloof ik.
reactie
Door: Max Berlijn, dinsdag 23 november 2010 17:27
De vogel is vandaag rond 10.30 kort door een man of 30 gezien in het midden van de wand. Daarna onvindbaar. Om 15.15 teruggevonden door o.a. Peter de Vries en Mark Zekhuis vanaf het zuidelijke uitkijkpunt terukijkend naar de gaten in het noorden van de groeve (op het gedeelte wat je van de Oehoe plek niet kan zien). Nadat iedereen was komen aanrennen werd de vogel rond 16.00 gedurende enkele minuten bij een van de gaten aldaar gezien en vloog om 16.10 een van de gaten in om te gaan slapen? Deze plek lijkt dus in de morgen de beste optie hoewel de afstand aanzienlijk is en veel, verder dan de gaten bij de Oehoeplek waar de vogel gisteren middag makkelijk was.

Groet Max
Gewijzigd op: 2010-11-23 17:30:21
reactie
Door: Garry Bakker, dinsdag 23 november 2010 22:28
Het laatste is niet helemaal correct. Nadat de vogel rond 15:45 uur de smalste van de meest westelijke gaten (foto geeft door mij waargenomen actieradius vogel weer gezien vanaf het zuidelijk uitkijkpunt) in was verdwenen kwam deze daar om 16:10 (godzijdank) weer uit. Daarna foerageerde de vogel ca. tien minuten rond het gat hier links van, onder andere beneden het puin dat in dit grotere gat ligt. Toen was de vogel onafgebroken te zien. Uiteindelijk is de laatste waarneming daarbij rond 16:30 geweest, toen de vogel nog enkele tientallen meters naar het westen vloog en uit zicht verdween op de rotswand rechts van het meest westelijke gat. De vogel landde maar was niet meer te zien. Of de vogel ook echt in een van de grote gaten is gaan slapen is uiteindelijk niet gezien. Een goede scoop met sterke vergroting is hier een must!

Groet, Garry
Gewijzigd op: 2010-11-23 23:18:50
reactie
Door: Inge Hagens, woensdag 24 november 2010 00:16
Nadat eerst een koolmees voor rotskruiper was aangezien en sommigen ook van een stuk rots met een blaadje een rotskruiper wilde maken, vond ff na half 11 René Alma hem terug op de hoek (waar die wand de bocht omgaat in het zuiden) van de wand die op de foto staat boven. Hij was ff te zien vanuit het uitzichtpunt dat je bereikt als je rechtsom loopt (breed stuk waar een paar vlieren gekortwiekt zijn ten behoeve van beter uitzicht), maar ook vanuit het uitzichtpunt links (dat verre zuidelijke uitkijkpunt). Toen we weggingen (om een uur of 1, want we hebben ook de Oehoe's nog eerst gezocht, en gevonden) was ie onvindbaar nog steeds, maar het is toch prettig dat die 60 mensen niet voor niks zijn blijven wachten!
Groetjes, Inge
reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 24 november 2010 20:14
Mensen: Blijf achter de afzet hekken!!, de randen brokkelen af en daarvoor staan die hekken daar. Na een dwaze actie van vandaag zal er veel op gecontroleerd gaan worden.

Dank, Max
reactie
Door: Arnold Meijer, donderdag 25 november 2010 23:01
Als ontdekker mag ik vast wel ff reclame maken: Ze zijn er weer; Rotskruiper T-shirts! http://www.bluerobin.nl/Blue_Robin_dtp/birdingshirts.html
reactie
Door: Ben Gaxiola, vrijdag 26 november 2010 09:00
Hee Arnold,

Nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige vondst.
Wat dacht je van een shirt met aan de voorkant een grote vlinderende Rotskruiper met de tekst Amsterdam Buitenveldert winters '89/90 & 90/91 en aan de achterwand de wand van de groeve met daarop een miniscuul Rotskruipertje met de tekst St Pietersberg winter '10/'11? En dan twee versies: een met op de voorkant de tekst Glad I saw this one en een met aan de achterkant de tekst At least I saw a Wallkreeper... ;o)
Overigens ga ik als het enigszins kan ook naar deze vogel. Zelfs op deze afstand is het natuurlijk een fantastische vogel.
reactie
Door: Gijsbert van der Bent, vrijdag 26 november 2010 16:06


Rotskruipers horen
heel heel ver weg
te fladderen en flikkeren
op onafzienbare rostwanden
en regelmatig
uren/dagen/maanden/jaren
te verdwijnen.
Dat hoort
bij de mystiek van deze soort.Gewijzigd op: 2010-11-26 16:07:16
reactie
Door: Arnold Meijer, vrijdag 26 november 2010 16:26
Maak dat diegenen maar wijs die 8 uur hebben staan blauwbekken voordat ze een glimp opvingen!
reactie
Door: Max Berlijn, zaterdag 27 november 2010 12:11
Vanavond opnames van vandaag (waarbij de vogel life herontdekt werd) bij L1 televisie (ook digitaal als de link er is plaats ik hem).

Groet Max
reactie
Door: Edwin Russer, zaterdag 27 november 2010 19:50
http://www.l1.nl/popups/mediaplayerpopup/_rp_comm_lsvideoId/1_4862438
Gewijzigd op: 2010-11-27 19:51:01
reactie
Door: Edwin Russer, vrijdag 3 december 2010 15:32
Nog een leuk artikel.

http://www.nrc.nl/digitaleeditie/NH/20101201___/1_005/article5_image.html

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.