Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Witstaartkievit, Vogelmeer (Kennemerduinen)

Op zaterdag 29 mei 2010 waren wij, Peter de Rouw (PR) en Lars (LB) en Han Buckx (HB), al vroeg in de ochtend in de Kennemerduinen (Nationaal Park Zuid Kennemerland tegenwoordig!) om te genieten van de laatste stuiptrekkingen van het voorjaar.
Na een vergeefse poging om de Grauwe Klauwier dit jaar weer te vinden liepen we rond 08.20 uur over het fietspad langs het Vogelmeer terug naar de parkeerplaats Parnassia. Halverwege wilde HB een blik werpen met zijn scoop op de aanwezige meeuwen en Aalscholvers. Terwijl HB de poten van zijn statief uittrok zag hij 2 steltlopers langs het slikrandje lopen. Hij wees PR erop en vroeg hem de vogels te checken met de opmerking: "zal wel Tureluur ofzo zijn, of een Groenpoot want die stelt staat wel hoog op de poten."
Terwijl HB zijn statief neerzette was de eerste opmerking van PR: "volgens mij moet jij ook maar eens kijken" gevolgd door " hij heeft wel een klein snaveltje". Uit zijn intonatie merkte HB op dat er wat aan de hand was en richtte snel zijn telescoop op de vogels. De eerste steltloper in beeld was inderdaad een Groenpootruiter, echter bij de 2e vogel aangekomen hoorde hij PR al zeggen: "het lijkt wel een Witstaartkievit!" Dit kon HB meteen bevestigen!!! Dit is namelijk een soort die we goed kennen van onze buitenlandse vogelreizen zoals Israёl, Armeniё en India maar ook meermalen bij Assendelft hebben kunnen bekijken in 1998.

Witstaartkievit - Vanellus leucurus, Vogelmeer, Kenemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)Witstaartkievit Vanellus leucurus, Vogelmeer, Kennemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)

Terwijl LB de eerste foto's maakte en PR begon met een beschrijving was het de taak van HB om vogelend Nederland wakker te maken. En dat viel nog niet mee gezien al die voicemails! Blijkbaar was het voorjaar weer enerverend genoeg geweest voor menig vogelaar en was eind mei de periode aangebroken om eens uit te slapen!?!
Pim de Nobel was de eerste die HB aan de lijn kreeg. Tsja, dat wil wel met 2 kleine kinderen! Hij zou vlug een berichtje op de VZK-mail zetten en zich naar de duinen spoeden. Laurens Steijn was de volgende die HB aan de lijn kreeg en hij zou de "piep" voor zijn rekening nemen. En zo begon voor ons het wachten op de eerste vogelaars en konden we in alle rust genieten van de Witstaartkievit die het blijkbaar prima naar de zin had.
Rond 09.00 uur begon de vogel bijna een minuut lang een "uuh-whiep" roep ten gehore te brengen. Even later volgde de eerste confrontatie met een Kievit die zijn familiegenoot blijkbaar niet te dicht in de nabijheid duldde. Gelukkig kwam de Witstaartkievit na een korte vlucht weer terug op het slikrandje.
Een aantal voorbij fietsende dagjesmensen (met kijkers !) konden we eveneens laten genieten van deze mooie vogel. En ook PWN-duinwachter Ruud Maaskant was snel ter plekke. Hij had het bericht op de VZK-mailgroep gelezen en maakte zich op voor een drukke dag. Aan de andere kant vond hij het ook prima dat het NP weer eens in de belangstelling van vogelend Nederland zou staan.

Witstaartkievit -Vanellus leucurus met Kievit - V. vanellus, Vogelmeer, Kenemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)
Witstaartkievit Vanellus leucurus met Kievit V. vanellus, Vogelmeer, Kennemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)

Om 09.30 uur was Pim de eerste gealarmeerde vogelaar die de plek van bestemming bereikte. Na een korte blik en uitwisselen van felicitaties was hij ook de eerste die er weer snel vandoor moest om een echtelijke ruzie te voorkomen!
Nummer 2 was een verrassing voor ons, namelijk Klaas Eigenhuis die op zijn fiets volledig buiten adem het Vogelmeer bereikt had. De jaren gaan tellen, dus na de vogel aanschouwd te hebben door de telescoop was het eerst uitrusten geblazen voor Klaas!
Daarna begon het langzaam te lopen en was het gezellig druk rond 10.30 uur. Vermeldenswaard nog was Enno Ebels die blijkbaar de step van zijn kinderen had geleend om de afstand van de parkeerplaats Parnassia naar het Vogelmeer te overbruggen.

Uiteindelijk hebben naar schatting een 200 vogelaars de Witstaartkievit prima kunnen bekijken voordat deze rond 19.15 uur in de regen vertrok naar onbekende bestemming. Helaas iets te vroeg voor een 10-tal vogelaars die tot donker in de stromende regen nog gezocht hebben naar de Witstaartkievit.

Vogelaars bij Witstaartkievit -Vanellus leucurus, Vogelmeer, Kenemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)Vogelaars bij Witstaartkievit Vanellus leucurus, Vogelmeer, Kennemerduinen (NH), 29 mei 2010 (Lars Buckx)

Dit betreft de 9e waarneming (indien aanvaard door de CDNA) en de eerste mei-waarneming voor Nederland. De vorige waarneming van een Witstaartkievit was in 2002 in Zuid-Holland/Zeeland.
Dit is de eerste waarneming van deze soort voor de regio Zuid-Kennemerland.

Overigens loopt er nog een discussie of dit de vogel van Engeland (Seaforth, Merseyside) betrof die daar op donderdag 27 en vrijdag 28 mei tot in ieder geval 21.50 uur LT werd gezien. Dit zou een flinke prestatie zijn gezien de ruim 500 kilometers in nog geen 10 uur tijd !

Peter de Rouw, Lars en Han Buckx

14254 views

Reacties:

reactie
Door: Steven Wytema, woensdag 2 juni 2010 10:41
Leuk verslagje jongens! En natuurlijk bedankt voor deze fraaie vogel op een trouwens in potentie zeer fraaie plek! In het licht van Engelse vogels die mogelijk oostelijker afdwalen dit voorjaar kan ook de Oostelijke Vorkstaartlevier van Denemarken genoemd worden.
reactie
Door: Bas vd Burg, woensdag 2 juni 2010 11:58
Leuk verslagje, ook leuke foto.
Kan nu over een paar jaar tegen mijn zoontje (in de kinderwagen naast de man met de rode trui) zeggen dat hij, weliswaar ietwat gestringt, een Witstaartkievit heeft waargenomen :)

Maar ach stringen mag op die leeftijd (bijna 2 jr) toch?
reactie
Door: Jaap Denee, woensdag 2 juni 2010 12:15
Stringen mag nooit, Bas! ;)
reactie
Door: Bas vd Burg, woensdag 2 juni 2010 12:46
vogelaars jonger dan 4 jaar wel hoor Jaap, dat moet je toch weten?
reactie
Door: Edwin Russer, woensdag 2 juni 2010 12:46
Ja, dan maar eens afvragen wat onze Bas allemaal in z'n jonge jaren bij elkaar heeft gestringd-;))
reactie
Door: ton eggenhuizen, woensdag 2 juni 2010 13:42
4 jaar oud en dan al een string?

Ton
reactie
Door: Kees (C.J.G.) Scharringa, donderdag 3 juni 2010 00:58
Jongens bedankt, was mijn eerste ooit. Overigens kunnen sommige vogels erg oud worden, want de gekraagde roodstaart in het bos op achtergrond zong daar bijna 50 jaar (1962) geleden ook al!
Kees Scharringa
reactie
Door: Bas vd Burg, donderdag 3 juni 2010 13:13
@Edwin, tsja voor jou een vraag voor mij een weet haha
@Ton, die kleine van mij zit nog in de pampers en dat lijkt in de verste verte niet op een string (gelukkig)

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.