Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
in memoriam Dirk de Moes (1953-2015)

Dirk de Moes

Vooral 'dutchbirders van het eerste uur' zullen zich Dirk de Moes herinneren. Voordat internet zijn intrede deed, runde hij samen met zijn eerste vrouw Irene Dutch Birding's Travel Report Service (DBTRS). Met veel enthousiasme verzamelde en catalogiseerde Dirk reisverslagen van over de hele wereld om ze tegen een geringe betaling aan te bieden aan reislustige vogelaars, waarbij abonnees van Dutch Birding een ruime korting kregen. DBTRS slaagde erin om jarenlang zowel te concurreren als samen te werken met Steve Whitehouse, die in Engeland een vergelijkbaar bedrijf voor reisverslagen runde. Op 1 mei 1994 werd Dirks DBTRS overgenomen door Ib Huysman in Groningen. Daarna vernam Dutch Birding weinig van Dirk maar hij heeft ondanks gezondheidsproblemen nog vele wereldreizen kunnen maken. Meer dan een jaar geleden kreeg Dirk te horen dat hij nog maar kort te leven had. Dit voorjaar overleed hij op 62-jarige leeftijd. Zijn bedrijf, 'Aquila Jobvisie', wordt voortgezet door een van zijn stiefdochters. In zijn rouwkaart laat Dirk weten van het leven te hebben genoten en dat hij zijn levensdoelen heeft bereikt en zijn 'dromen' verwezenlijkt. Dutch Birding wenst zijn nabestaanden sterkte met dit verlies.

"Hoe de wind ook ging waaien in mijn leven,
Mijn aards bestaan bleef en bleek een prachtig avontuur,
'k trachtte er positief sturing aan te geven,
Ontmoette wereldwijd menig medemens en leerzame cultuur."


"'k probeerde een oprecht mensen-mens te zijn zonder ik-zucht,
Hopelijk ben 'k daarin geslaagd met minimale draaikolken,
'k ben nu vertrokken als een vrije vogel door de lucht,
Gelijk een adelaar op de wind, eeuwig zeilend door de wolken."


Levensgedicht door Dirk de Moes


Arnoud B van den Berg

6109 views

Reacties:

reactie
Door: Max Berlijn, woensdag 24 juni 2015 07:35
Jammer, aardige vent, nooit MEE op reis geweest, wel DOOR op reis gegaan.
reactie
Door: Edwin Russer, woensdag 24 juni 2015 12:30
Ik ken Dirk nog uit de begin jaren tachtig en we hem wel eens in het veld tegenkwamen. Sympathieke kerel, bevlogen en altijd in voor een praatje. Of hij toentertijd ook achter zeldzame vogels aanrende weet ik niet meer, wel dat hij dus regelmatig in het buitenland zat. De jaren daarna ben ik Dirk nooit meer tegengekomen maar heb dus fijne herinneringen aan hem. Sterkte toegewenst aan familie, vrienden en kennissen.
reactie
Door: Henk Hendriks, woensdag 24 juni 2015 15:37
Ik was blij verrast toen Dirk ongeveer een jaar geleden onverwachts weer contact met mij zocht. We waren elkaar, op een toevallige ontmoeting tijdens een DBA dag eigenlijk helemaal uit het oog verloren.
Ik kreeg te horen dat zijn tijd hier aan het aflopen was en dat hij de behoefte had om nog eens contact te leggen met vogelaars waarmee hij in het verleden veel te maken had.
Tot voor 2 maanden, toen zijn lichamelijke toestand ineens zeer sterk achteruit ging, hadden we regelmatig gesprekken via de telefoon en contact via de mail.
Hij keek met name met een goed gevoel terug op de jaren 80 en begin 90.
Jonge twitchers en zeker jonge global twitchers kunnen zich moeilijk voorstellen hoe dat het in die tijd ging.
Als je nu een trip wil maken klik je op Cloudbirders en daar kun je alle informatie vinden over een bepaald land om een independent trip te maken.
Toen had je een klein groepje die elkaar op de hoogte hield en ik kan me bijv. nog herinneren dat ik een brief naar een Engelse vogelaar schreef en dat een maand later een pak papier met de post binnenkwam met daarin een uitgebreid verslag met daarin prachtige met de hand getekende, gedetailleerde situatieschetsen van trailtjes, valleien etc.
Dirk schreef zelf ook mooie uitgebreide verslagen met daarin zeer bruikbare, praktische informatie.
Hij is de man die in Nederland is begonnen met het aanleggen van een database (Dutch Birding Travel Report Service) van verslagen.
Ik stuurde een verslag in en kreeg er verslagen voor terug van bestemmingen waar ik heen wilde gaan. Ik belde hem op en dan adviseerde hij mij een bepaald verslag wat naar zijn mening het meest bruikbaar was.
Ik ben blij dat hij nog contact met mij heeft gezocht en dat we samen nog herinneringen aan die tijd hebben kunnen ophalen.
Dirk was een aimabel mens, die zeer heeft genoten van zijn vele reizen en die het ook leuk vond om anderen daar weer deelgenoot van te maken.

Henk
reactie
Door: Jan Zwaaneveld, woensdag 24 juni 2015 18:37
Eind jaren tachtig en begin jaren negentig, toen ik veel reisde, heb ik veel reisverslagen met Dirk uitgewisseld en hem regelmatig aan de telefoon gehad. Ik herinner me hem als een heel aardige vent die je altijd zo goed mogelijk aan de juiste info probeerde te helpen. Ik heb hem ook menig reisverslag van mezelf gestuurd. Ik wens zijn familie veel sterkte met het verlies.
reactie
Door: Co van der Wardt, vrijdag 26 juni 2015 21:14
Dinsdagmorgen 1 september 1987 had mijn vogelmaatje uit die tijd gebeld naar het café op de Maasvlakte. Of er nog vogelaars in het café zaten? Ja?,............. mag ik er eentje spreken.....................
Zo ging dat toen, en zo wisten we dat er die dag Morinelplevieren op de MaVla zaten.
We namen die middag vrij en op naar de MaVla.
Het was daar dat ik mijn eerste ontmoeting had met Dirk. Dirk lag achter zijn Novoflex en voor hem liepen de Morinelplevieren.
Ik werd voorgesteld aan Dirk.
Ik leerde hem kennen als een bevlogen vogelaar/ fotograaf/ reiziger en bovenal als een heel vriendelijk, sympathiek en behulpzaam mens.
In de DB weken eind tachtiger jaren werden de avonden doorgebracht in de kantine van de Sluftervallei. Dat waren gezellige avonden aan de bar in het gezelschap van Dirk. Dirk, die in oktober gewoon in een tentje sliep!!!
Dirk, die je even aanhield en vertelde van een mogelijke Waterrietzanger bij Den Hoorn, enz. ......................altijd behulpzaam, vriendelijk.
En dan verdween hij ineens van mijn radar. Ik begreep dat hij andere interesses had gekregen en zich daar vol mee bezig hield.
Woensdag 2 september 1987 kwam ik 's morgens weer op mijn werk. In die tijd was het belangrijk dat je op de eerste van de maand je uren van de afgelopen maand verantwoorde. Daar was door mijn plotseling opgenomen vrije middag natuurlijk niets van gekomen.
Mijn manager had een briefje op mijn bureau gelegd.
"Vogel gezien?, ik jouw briefje NIET". Ik leverde mijn declaratie in, ook met een briefje.
"Sorry, ................Yep, Vogel gezien en een aardige vogelaar ontmoet"
Ik wil Dirk zijn familie en vrienden graag mijn oprechte deelneming betuigen en hen veel sterkte toewensen.
Gewijzigd op: 2015-06-26 21:28:06

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.