Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Species Champion Lepelbekstrandloper

Sinds 2010 is Dutch Birding, samen met Vogelbescherming Nederland, Species Champion van de unieke, en met uitsterven bedreigde, Lepelbekstrandloper.

De Lepelbekstrandloper heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de Nederlandse vogelaar. Al in de jaren '80 ging menig Dutch Birder naar het moerasgebied Mai Po in Hong Kong om daar deze unieke steltloper in het echt te bewonderen. De laatste jaren is een zoutpannencomplex net ten zuiden van Bangkok in Thailand de beste plek waar veel Dutch Birders deze soort gezien hebben.

Lepelbekstrandloper, Pak Thale, Thailand (Thomas van der Es)
Lepelbekstrandloper Eurynorhynchus pygmaeus Spoon-billed Sandpiper, Pak Thale, Thailand, 27 februari 2010 (Thomas van der Es)

De Lepelbekstrandloper is nooit algemeen geweest maar de laatste decennia is deze soort zo sterk achteruit gegaan dat deze nu van de aardbodem lijkt te gaan verdwijnen, zeker indien er geen helpende hand wordt geboden. Vandaar dat Dutch Birding zich als Species Champion heeft opgeworpen.

dode Lepelbekstrandloper

Doneer nu!
De rol van Dutch Birding als Species Champion voor de Lepelbekstrandloper is tweeledig. Enerzijds bewustwording creëren binnen de Nederlandse vogelaarsgemeenschap van het lot van deze vogel. Hiervoor zijn op de Dutch Birding website diverse artikelen verschenen, zoals de avonturen van Chris Schenk en Otto Plantema in de broedgebieden. Maar ook lezingen geweest op onder andere de Dutch Birding vogeldag.
Anderzijds  is het doel om fondsen te verwerven die rechtstreeks ten goede komen voor de Lepelbekstrandloper. Hiervoor vragen we u hulp!

Dutch Birding vogelweekend
Op het Dutch Birding najaarsweekend van 10 t/m 13 oktober, georganiseerd in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum Texel, zal ook gelegenheid zijn een donatie te geven.

De toegang tot de lezingen is zoals altijd gratis, maar het is mogelijk om bij de ingang een vrijwillige bijdrage voor de Lepelbekstrandloper af te geven. Ook in het vogelinformatiecentrum zelf (de Verrekieker, Kikkertstraat, De Cocksdorp, Texel) is gelegenheid tot het geven van een donatie.

Hartelijk dank alvast voor uw bijdrage, de Lepelbekstrandloper is u eeuwig dankbaar!

Marc Guyt & Arjan van Egmond
 
 
Meer informatie over de Lepelbekstrandloper kunt u hier vinden. Over de voortgang van het beschermingsproject leest u hier het laatste nieuws. Species Champion is onderdeel van het BirdLife Preventing Extinctions Programme.

jonge Lepelbekstrandloper

Vacatures: om blijvend aandacht te vestigen op dit belangrijke thema zijn wij op zoek naar enthousiaste Dutch Birders die zich hiervoor willen inzetten. Onder meer voor het verzamelen van informatie en in samenwerking met webredactie publiceren van nieuwsberichten. Ook zoeken wij iemand die zich willen richten op het beheren en uitbouwen van de fondswerving. Geinteresseerd? Neem dan contact op met Marc Guyt.

8607 views

Reacties:

reactie
Door: Marc Guyt / www.agami.nl, maandag 13 oktober 2014 11:41
Met een laatste extra dubbeltje vanochtend is er bij de lezingen tijdens het DB weekend precies EUR 200,- opgehaald voor de Lepelbekstrandloper! De kop is er af. Alle gevers hartelijk dank! Deze prachtige soort kan uw hulp namelijk goed gebruiken.
reactie
Door: David Uit de Weerd, woensdag 17 december 2014 09:54
Is het, in het belang van deze soort, om dit artikel met regelmaat terug te laten keren bovenaan de webpagina?! Voeg dan direct een rekeningnummer toe. Dan kan iedereen vanachter zijn mobiel, tablet, laptop of pc doneren. Dan halen we die EUR 1.000,= zo!
Gewijzigd op: 2014-12-17 09:55:19

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.