Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Lancering Digitale Avifauna

Dutch Birding zal op 25 augustus a.s. tijdens de Dutch Bird Fair (voor meer informatie: www.dutchbirdfair.nl) de Digitale Avifauna lanceren. In dit online archief zijn alle waarnemingen verzameld van zeldzame vogels die vanaf 1800 tot en met 'de dag van vandaag' beoordeeld en aanvaard zijn door de CDNA.

Tot voor kort werden alle aanvaarde waarnemingen ('gevallen') en documentatie bewaard in het 'papieren' archief van de CDNA, de oudste landelijke zeldzaamhedencommissie voor vogels ter wereld. Het vogeltijdschrift Dutch Birding publiceert sinds de eerste jaargang in 1979 tot heden jaaroverzichten van opmerkelijke vogelwaarnemingen. Het spectaculaire boek Avifauna van Nederland I, gepubliceerd in 1999 (2e herziene editie in 2001), was een bundeling en analyse van informatie over zeldzame vogels van bijna twee eeuwen. In de Digitale Avifauna wordt al deze informatie, plus nog niet eerder gepubliceerd materiaal, overzichtelijk gepresenteerd. De Digitale Avifauna vormt hiermee een zeer uitgebreide en actuele digitale bron van informatie over (gevallen van) zeldzame vogelsoorten in Nederland.

Dutch Birding, een organisatie van vrijwilligers, is de afgelopen twee jaar intensief bezig geweest met het opzetten van de database, het up-to-date brengen van informatie en het toevoegen van beelden, geluiden en teksten. Meer documentatie blijft welkom, waarbij het oordeel van de CDNA leidend is om deze al dan niet toe te voegen. Wie zelf nog foto's, geluiden, krantenknipsels of andere informatie over bepaalde gevallen (zoals een beschrijving in een oud notitieboekje!) heeft, kan deze via de website opsturen. Een voorproefje van de layout van de nieuwe site is alvast hieronder te bekijken.

De lezing op de Dutch Bird Fair zal om 15:30 uur worden gehouden in de Zilverreigerzaal, Dutch Birding is te vinden bij stand 58 op de Konikpaardensteppe. Hopelijk tot ziens op 25 augustus!


Bestuur Dutch Birding Association


Voorbeeldpagina Digitale Avifauna


Advertentie

Focusmedia

22574 views

Reacties:

reactie
Door: Timo Roeke, zaterdag 18 augustus 2012 22:47
Tijd om een aantal vogelaars actief te gaan stalken zodat men hun dia's digitaliseert.
reactie
Door: Hans Brinks, zondag 19 augustus 2012 15:53
ZIet er gaaf uit - ik kijk ernaar uit !
reactie
Door: Rob Gordijn, zaterdag 25 augustus 2012 16:26
Dutch Avifauna & zie de banner op de frontpage
Gewijzigd op: 2012-08-25 16:28:08
reactie
Door: Sander Terlouw, donderdag 27 september 2012 13:53
Erg gaaf geworden! Nog wel een vraag: zie dat er in de Dutch Avifauna nu alleen de huidige beoordeelsoorten met alle aanvaarde gevallen vermeld staan. Is het ook de bedoeling dat alle ooit beoordeelde en aanvaarde gevallen erop komen? Dus ook van voormalige beoordeelsoorten? Dan is het pas echt compleet!
reactie
Door: Rob Gordijn, vrijdag 28 september 2012 10:10
Dat is zeker de bedoeling.
reactie
Door: David Uit de Weerd, maandag 1 oktober 2012 11:32
Het zou mooi zijn als er een functionaliteit beschikbaar komt waarbij de ontdekker(s) en indiener(s) van de soort vermeld staan. En dat je dan bovendien op naam van een vogelaar kunt kijken wat die ontdekt/ingediend heeft. Het lijkt mij erg leuk om in één oogopslag te kunnen zien wat bijvoorbeeld Pim Wolf in zijn leven allemaal ontdekt/ingediend heeft. Komt dit binnenkort? Verder: hulde!

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.