Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
SWAROVSKI OPTIK kiest de 'Digiscoper of the Year 2013'

'Liefde zonder grenzen' is de titel van de foto waarmee Juan Manuel Benjumea uit de VS de wedstrijd 'Digiscoper of the Year 2013' heeft gewonnen, een jaarlijkse fotowedstrijd georganiseerd door SWAROVSKI OPTIK. Zijn inzending werd door een internationale jury bestaande uit fotografen, vogelaars en digiscoping-experts en het grote publiek bekroond met de eerste plaats.

De diversiteit en het unieke karakter van de natuur blijven ons fascineren en verbazen. Digiscoping, waarbij foto's met behulp van een telescoop worden gemaakt, is een geweldige mogelijkheid om de natuur en vooral de enorme biologische diversiteit op aarde te ontdekken en vast te leggen. Dit is alweer het achtste jaar dat SWAROVSKI OPTIK de wedstrijd 'Digiscoper of the Year' organiseert. Digiscopers van over de hele wereld worden uitgenodigd om hun mooiste foto's met een breed deskundig publiek te delen en ze te laten beoordelen door een vakjury, en kunnen mooie prijzen winnen.

Ook dit jaar was het aantal deelnemers opnieuw toegenomen, wat de groeiende populariteit van digiscoping nog eens onderstreept. Ruim 1.600 foto's werden ingestuurd, zo'n 15% meer dan in 2012, en niet minder dan 510 nieuwe digiscopers namen dit jaar deel aan de wedstrijd.

Om meer variatie aan onderwerpen en scenario's in de wedstrijd mogelijk te maken, werden dit jaar voor het eerst vier categorieën gehanteerd: 'Gedrag en Actie', 'Portret', 'Zoogdieren' en 'Video'. De winnende foto in elke categorie werd geselecteerd door een aparte vakjury. De uiteindelijke winnaar werd uit deze vier finalisten gekozen.

De winnaar van de wedstrijd 'Digiscoper of the Year 2013' is Juan Manuel Benjumea uit de VS. Hij is tevens de winnaar in de categorie 'Gedrag en Actie'. Met zijn unieke foto van twee verschillende vogelsoorten - een zwanenhalsfuutvrouwtje Aechmophorus occidentalis en een clarksfuutmannetje Aechmophorus clarkii - die samen een uniek paringsritueel uitvoeren, maakte hij indruk op zowel de vakjury
als de publieksjury. Vandaar ook de titel van zijn foto: 'Liefde zonder grenzen'.

Hij wint hiermee een SWAROVSKI OPTIK digiscoping-set, bestaande uit de nieuwe ATX/STX telescoop (model naar keuze) met een TLS APO adapter, een telescoopstabilisator, statief en statiefkop.

"Liefde zonder grenzen" (Zwanenhalsfuut Aechmophorus occidentalis Western Grebe met Clarks Fuut Aechmophorus clarkii Clark's Grebe) (Juan Manuel Benjumea)
"Liefde zonder grenzen" (Zwanenhalsfuut Aechmophorus occidentalis Western Grebe met Clarks Fuut Aechmophorus clarkii Clark's Grebe) (Juan Manuel Benjumea)

De winnaar in de categorie 'Portret' is Jorge de la Cruz Martin uit Spanje. De jury was onder de indruk van zijn foto van een Rode Rotslijster Monticola saxatilis. Dankzij de scherpte van het beeld komen de verfijnde details en structuur van de veren buitengewoon mooi tot hun recht. De kleur en beeldcompositie geven het portret een bijzonder evenwichtige uitstraling, wat het aantrekkelijk maakt voor de toeschouwer.

Rode Rotslijster Monticola saxatilis Rufous-tailed Rock-Thrush (Jorge de la Cruz Martin)
Rode Rotslijster Monticola saxatilis Rufous-tailed Rock-Thrush (Jorge de la Cruz Martin)

Robert Wilson uit de VS is de winnaar in de categorie 'Zoogdieren' met zijn
schitterende portretfoto van een Eland Alces alces, getiteld 'Een grote jongen!' Hij slaagde erin om deze schuwe en majestueuze woudkoning op een zeer natuurlijke manier te portretteren, waarbij hij ook de imposante afmetingen van dit dier prachtig wist vast te leggen.

Eland Alces alces Moose (Robert Wilson)
Eland Alces alces Moose (Robert Wilson)

Frank Resseler uit België is de winnaar in de nieuwe categorie 'Video'. In zijn digiscoping-video zijn talloze verschillende soorten vogels en insecten te zien. De jury was vol lof over de prachtige montage van vogels en insecten, met fascinerende close-ups en slow-motionbeelden.

Kievit Vanellus vanellus Northern Lapwing (Frank Resseler)
Kievit Vanellus vanellus Northern Lapwing (Frank Resseler)

Deze drie categoriewinnaars ontvangen elk een SWAROVSKI OPTIK EL 32 verrekijker.

De winnaars van 'Digiscoper of the Year 2013' werden ook dit jaar geselecteerd op basis van de gecombineerde scores van een internationale vakjury en de stemmen van het publiek door geregistreerde bezoekers van de website www.digiscoperoftheyear.com. De jury hanteerde de volgende selectiecriteria: de relevantie voor het wedstrijdthema, het esthetische aspect van de foto's, en de scherpte van het beeld. De 15 beste digiscoping-foto's en de 5 beste video's in
elke categorie zijn door SWAROVSKI OPTIK gepubliceerd op de website
www.digiscoperoftheyear.com.

Tijdens de 4 maanden durende wedstrijd konden fans elke maand de drie mooiste digiscoping-foto's en de beste digiscoping-video kiezen op de SWAROVSKI OPTIK Facebook-pagina. De makers ervan wonnen elk een hoogwaardig SWAROVSKI OPTIK fleecejack.

SWAROVSKI OPTIK feliciteert alle winnaars van harte!

20804 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.