Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Veldervaring Swarovski verrekijker EL 10x32 Swarovision


Begin 2012 jaar lanceerde Swarovski Optik een nieuwe spruit in de Swarovki verrekijker famillie: de EL 10x32 Swarovision. Swarovski stelde een testkijker beschikbaar aan Dutch Birding en deze heb ik dit voorjaar gebruikt naast een Swarovski EL 10x42 Swarovision en een Companion CL 8x30. Laatstgenoemde is reeds eerder door Dutch Birding aan een test onderworpen.

Swarovski EL 10x32 Swarovision
Wat valt meteen op aan de EL 10x32 Swarovision?
Het bescheiden formaat en het geringe gewicht zijn elementen die direct opvallen. Ten opzichte van de EL 10x42 is er sprake van een aanzienlijke gewichtsbesparing. De kijker voelt door zijn veerkrachtige grip prettig en stabiel aan in de hand. Ten opzichte van de EL 10x42 lijkt de grip aan de buitenkant zelfs weer iets te zijn verbeterd, maar mogelijk speelt hier het intensieve gebruik en 'ouderdom' van de EL 10x42 een rol. De kwaliteit van het beeld is wat men van Swarovski mag verwachten. Kleurweergave, scherpte en contrast zijn buitengewoon.

Wat is goed aan deze kijker en wat kan beter?
Zonder in herhaling te vallen zijn de belangrijkste positieve aspecten hierboven reeds genoemd. Tijdens het gebruik in het veld viel mij op dat wanneer de oogschelpen maximaal zijn uitgeschoven, het beeld aan de randen minder scherp wordt dan wanneer de oogschelpen op de middelste stand zijn geplaatst. Doordat ik geen brildrager ben heb ik de oogschelpen in ingeschoven stand niet goed kunnen testen. Mijn ervaring is dat ik met de oogschelpen op de middelste stand geen vorm van randonscherpte waar neem.

Wat valt op in vergelijking met andere kijkers van Swarovski?

  • EL 10x32 Swarovision versus EL 10x42 Swarovision
    Het mag duidelijk zijn dat de grotere objectiefdiameter van de 10x42 een helderder beeld oplevert dan de 10x32. Door het grotere lensoppervlak van de 10x42 gaat mijn eerste voorkeur uit naar dit type. Tegelijkertijd ben ik zeer jaloers op het fors lagere gewicht van de 10x32 en de verbeterde grip. En dat is bij intensief gebruik in het veld van grote waarde! Daarnaast heeft de 10x32 een nog kortere focus dan de 10x42. Dit betekent overigens wel dat je in het veld met de 10x32 sneller moet refocussen. De 10x42 gebruik ik zeer intensief. Een heel enkele keer gebeurde het dat met een abrupte refocus de dioptrie aanpassingsring uitklapte, waardoor ik in een ongewenste stand belandde. Bij de 10x32 heb ik dit - in de korte veldervaring - niet ervaren. Het lijkt er evenwel op dat de dioptriering op de 10x32 niet is aangepast.

  • EL 10x32 Swarovision versus Companion CL 8x30
    Qua gewicht is de EL 10x32 fractioneel zwaarder dan de Companion. De beeldkwaliteit van de EL 10x32 ten opzichte van de Companion CL 8x30 wordt in het vergelijk al snel duidelijk. De EL-serie is niet voor niets de topserie van Swarovski waardoor een directe kwaliteitsvergelijking met de CL-serie eigenlijk niet ´fair´ is. Overigens is de beeldkwaliteit van de CL-serie op zichzelf zeer goed. Logischerwijs vraagt de aanschaf van een EL-serie ook een grotere inverstering dan de CL-serie.

Voor wie is de EL 10x32 Swarovision geschikt?
Het valt niet mee hier een oordeel over te geven. Voor een vogelaar is bijna niets zo persoonlijk als de keuze voor zijn/haar verrekijker. Mijn verwachting is wel dat de EL 10x32 Swarovision in de smaak zal vallen bij de vogelaar die hoge eisen stelt aan kwaliteit en ook bereid is om daarvoor te betalen. De prijs van deze kijker ligt zo rond de EUR 2.000,00. Daar krijg je een kwaliteit bijzonder mooie en duurzame verrekijker voor met een - uit eigen ervaring - zeer goede service van Swarovski.

Bent u nieuwsgierig naar deze kijker en wilt u er zelf eens doorheen kijken? Kom dan naar het texelweekend op zondag 6 mei waar Dutch Birding aanwezig is. Uiteraard is ook Swarovski aanwezig en is de EL 10x32 Swarovision tevens te bezichtigen bij Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel.

Meer informatie over de EL - Swarovision verrekijkers van Swarovski vind je hier.

Han Zevenhuizen

33117 views

Reacties:

reactie
Door: Marc Plomp, dinsdag 8 mei 2012 16:24
De EL32 swarovision is op voorraad en de prijs in het vogelinformatiecentrum is 1699 euro voor de 8x32SV en 1729 euro voor de 10x32 SV. Als u dit wilt kunnen wij de kijker ook toesturen. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs in het Vogelinformatiecentrum Texel om de kijker zelf te testen.
reactie
Door: Frank Dröge, maandag 14 mei 2012 18:05
Prachtige kijker natuurlijk, maar het 'rolling ball' effect wat een bijwerking is van de 'field flattener lenses' ervaar ikzelf als erg hinderlijk. Ik word er duizelig van.
reactie
Door: Wietze Janse, maandag 21 mei 2012 09:35
Hoi Frank,
over welk kijker heb jij het nu? De 10x42, 10x32 of 8x32 Swarovision, of alle drie?
Mijn ervaring bij de 10x42 is dat het rolling ball effect erg opspeelt als je de kijker verkeerd/te dicht op je ogen zet, op juiste afstand (bijna) geen negatief effect (maar altijd persoonlijke verschillen). Heb nu ook de 8x32 en daar nog geen hinder gehad ......
Gewijzigd op: 2012-05-21 09:36:32
reactie
Door: Marc Plomp, maandag 21 mei 2012 22:23
Ha Frank, het zogenaamde "rolling ball"effect treedt net zoals Wietze schrijft op als je de kijker niet goed insteld op de oogdiepte, en dan ook nog eens niet bij iedereen. Het is echt een persoonlijk fenomeen. Ik ken maar enkele mensen die het zien, en daarvan zijn er maar weinig die er langdurig last van hebben (er treedt dus ook gewenning op). Ben benieuwd of je ook andere instellingen hebt geprobeert.
reactie
Door: Frank Dröge, donderdag 24 mei 2012 20:19
Hoi Wietze/Marc,

Het was de 10 x 32. Stond zeker niet te dicht op mijn ogen, schelpen helemaal uit. Heb ook heel wat kijkers in mijn handen gehad de afgelopen jaren. Wanneer je de kijker stil houd is er uiteraard niets aan de hand maar wanneer je hem beweegt treedt dat effect meteen op. Maar goed, misschien dat je er op den duur aan gewend raakt.
reactie
Door: John van der Woude, vrijdag 25 mei 2012 16:43
Bij mijn Leica-kijkers (momenteel Ultravid 10x42 HD) heb ik nooit last gehad van dat effect. Wel merk ik het als ik eens door andere merken kijkers kijk (maar weet niet meer welke).
Het zou goed zijn als bij de test van zo'n nieuwe kijker een vergelijking met nog 2 of 3 andere merken kan plaatsvinden.
Het gewicht van mijn Leica 10x42 (750 g) zit bijvoorbeeld redelijk comfortabel in tussen dat van de Swarovski EL42 (840 g) en de EL32 (580 g).

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.