Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Review Swarovski Companion CL verrekijkers


In augustus van dit jaar lanceerde Swarovski Optik een nieuwe spruit in de Swarovki verrekijker famillie: de Companion CL 8x30 en 10x30. Swarovski stelde één van deze nieuwe kijkers beschikbaar als prijs voor de beste soort van het Texel vogelweekend.
Swarovski stelde ook een testkijker [8x30] beschikbaar aan Dutch Birding en deze kijker heb ik dit najaar gebruikt naast mijn Swarovki EL [10x42].

De CL Companion is een kleine handzame verrekijker. Bij kijkers, net als bij cameralenzen, is het doorlaten van voldoende licht erg belangrijk. Dit is natuurlijk afhankelijk van de diameter van de objectieven, maar ook van de kwaliteit van de lenzen en de coatings.
Naast helderheid gaat het om scherpte, blikveld en kleurweergave, maar ook erg belangrijk, om ergonomie, waardoor de kijker lekker in de hand ligt.

De eerste indruk bij het uitpakken is: wat is de kijker licht en klein. De EL-serie is ook zeker niet zwaar, maar dit is een heel andere klasse. Ik heb in het veld een paar keer voor de zekerheid gevoeld of de kijker nog wel om mijn nek hing.

Het volgende wat je met een kijker doet is er doorheen kijken. De kijker heeft een mooi helder scherp beeld over het gehele blikveld. Ik was zelf erg benieuwd naar de prestaties in de schemer en die waren beter dan ik had verwacht. Vergeleken met de EL was het beeld niet donkerder in schemersituaties (let wel, ik vergeleek een 10x met een 8x). Ik was in ieder geval blij verrast met de prestaties ook onder mindere lichtomstandigheden.

De kijker heeft geen 'rolling ball' effect, waar sommige mensen last van hebben bij de Swarovision-serie door het systeem dat daar is gebruikt om het beeld tot de rand haarscherp te houden. Ik was zeer te spreken over het heldere kleurechte beeld.

Toch blijft het grootste voordeel van deze kijker: zijn fysiek. De kijker voelt robuust gebouwd, maar blijft erg licht. De kijker is licht genoeg om goed met één hand te gebruiken. Na enkele malen heen en weer te zijn geswitcht tussen de EL en de CL companion blijf ik een grotere kijker zelf prettiger te vinden, maar dit verschilt natuurlijk per persoon.

Overige ervaringen:
- Focus: soepel, focuswiel op een logische plek.
- Diopter-instelling: niet onder focuswiel, maar op rechter 'buis', ongestapt
- Eyecups: gaan enkel omhoog en naar beneden, geen tussenstand, met cups omhoog is er wel een merkbaar verschil in de oogkas. Ik vind zelf de cups met een grotere diameter prettiger, maar dat zal per persoon verschillen. Zelf heb ik de cups altijd naar beneden en is er geen groot verschil.
- Regenkap/doppen: simpel en soepel
- Houdtas: is bijzonder groot voor zo'n kleine verrekijker. Een kleinere beschermtas past naar mijn gevoel beter bij het karakter van de kijker.
- De korste scherpstelaftand is 3 meter. De Swarovision heeft een kortste scherpstelafstand van 1,5 meter.

De kijker is natuurlijk nooit beter dan de grotere en (veel) duurdere alpha-klasse kijkers, maar wel veel lichter en kleiner. Zelf zou ik hem graag als tweede verrekijker hebben om altijd in de tas te hebben zitten, maar hoewel heel wat goedkoper dan een dan een alpha, blijft het voor een tweede kijker voor mij persoonlijk aan de dure kant.
Voor deze prijs is het wel een fantastische kijker voor iemand die gaat voor kleiner, lichter en/of de de twee keer zo hogere prijs van de alpha-kijkers niet wil betalen.

Voor meer technische informatie over de kijker zie hier.

Rob Gordijn

Swarovski CL Companion vs ELDe CL Companion in vergelijking tot de EL (Rob Gordijn)

19717 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.