Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Nieuwe fotorubriek Historie

Er is waarschijnlijk niets wat de conversatie tussen vogelaars zo triggert als een (stok)oude foto van een (kei)harde soort. Na de herkenning (waar en wanneer precies) begint het opbieden over de doorstane ontberingen om de soort te zien te krijgen, de vreugde bij de twitch of over het leed door het missen van de soort, die steeds meer een onneembare ´blocker´ begint te worden op de lijst van diegenen die de soort wél zagen. Een soort missen was vroeger vaak het gevolg van het gebrek aan mobiele communicatie-middelen, maar ziektes, een weinig begripvolle partner en/of baas, jarige schoonmoeders, buitenlandse vakanties of een korte en later zeer betreurde ´twitchstop´ zijn van alle tijden. De nieuwe rubriek ´Historie´ op de website van de Dutch Birding Association wil iedereen de gelegenheid bieden foto van knallers uit zijn of haar oude (schoenen)doos te uploaden. Uiteraard is iedereen welkom op deze van grote afstand genomen, wazige en verbleekte plaatjes te reflecteren. Het spreekt vanzelf dat anno 2010 een foto van de Groene Bijeneter van augustus 2010 niet op z´n plaats is in deze rubriek (foto´s uit de vorige eeuw zien we graag maar van een minder ver verleden zijn ook beslist welkom!). Maar mocht je in je privé-archief stuiten op foto´s van eerdere Groene Bijeneters in Nederland, dan zijn die uiteraard van harte welkom.

1

Blauwe Rotslijster Monticola solitarius Blue Rock Thrush , West-Kapelle, 20 september 2003 (Wietze Janse)

13491 views

Reacties:

reactie
Door: Henk van Rijswijk, dinsdag 31 augustus 2010 20:59
Leuk initiatief.......

groetjes Henk
reactie
Door: Ben Wielstra, woensdag 1 september 2010 19:11
Geweldig alle achtergrond die bij de foto's naar boven komt. Als mensen verhalen over dit soort knallers willen uitwerken voor in de rubriek Goud van Oud, laat het de webredactie dan weten!
Gewijzigd op: 2010-09-01 19:12:18
reactie
Door: Jan van der Laan, vrijdag 3 september 2010 12:39
Erg leuk die oude gevallen. Maar ik zie nu ook foto's verschijnen van soorten van slechts een paar jaar geleden. Kunnen we niet als norm houden < 2000 of wat niet te vinden is met "Zoeken in foto's oude site"?
reactie
Door: Rob Halff, vrijdag 3 september 2010 18:12
Ben het met je eens Jan! Vind het een super leuk initiatief, maar inprinciepe is de map "zoeken in foto's oude site" toch ook historie? Nu kom je in beide mappen foto's van dezelfde soorten tegen (Sperweruil, Groene Reiger, West. Blonde Tapuit en nog zo een aantal...) met alleen foto's van voor het jaar 2000 is dat probleem ook opgelost.
Gewijzigd op: 2010-09-03 18:13:20
reactie
Door: Hans Bossenbroek, vrijdag 3 september 2010 19:22
Ik ook Jan, in dat opzicht is de rubriek 'Recente zeldzaamheden' natuurlijk nu al historie.
reactie
Door: Wietze Janse, zaterdag 4 september 2010 23:28
Nee, de rubriek is niet alleen voor de oudjes onder ons, maar voor iedereen.
Dus ook voor diegene die 5 jaar geleden begonnen zijn met vogelen en dat al historie vinden.
De rubriek loopt juist goed, als we dan weer foto's gaan weigeren, dan heb je de kans op het tegenovergestelde effect.
En een mooie foto van een leuke soort uit 2005 misstaat de rubriek niet, in tegendeel er is juist veel belangstelling voor.
Verder hopen we een leuke database van oude gevallen te krijgen die we eventueel kunnen gebruiken voor een digitale avifauna, zou zonde zijn als daar leuke soorten missen omdat we nu al grenzen trekken.

Ofwel we laten het even lekker lopen zoals het nu is, maar zullen na een paar maanden wel evalueren wat de stand van zaken is en waar nodig bijstellen. We kunnen altijd nog herverdelen naar meerdere folders (recente historie, buitenland etc.).
Gewijzigd op: 2010-09-04 23:29:05

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.