Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Update WP-lijst

Van Nigel Redman (A&C Black) vernam ik dat momenteel de laatste teksten worden geschreven voor het nieuwe "Photographic Handbook of WP birds" door Shirihai et al. Het WP-gebied in dit boek omvat niet alleen het Arabische schiereiland maar ook Iran. Daarom heb ik de namenlijst uitgebreid met alle soorten (oranje) die sinds 1800 in Iran maar nergens anders in de WP zijn vastgesteld. Het betekent dat de lijst nog c 30 soorten langer is geworden.

"The publishers (A&C Black) reported that the new photographic handbook of Western Palearctic birds by Shirihai et al is finally nearing completion. The WP area in this book comprises not only the Arabian Peninsula but also Iran. Therefore, all 30 species recorded in Iran since 1800 but nowhere else in the WP have been added to Dutch Birding's list of WP bird names (in orange)."

Download the new list here.

Arnoud

39448 views

Reacties:

reactie
Door: Jan van der Laan, maandag 12 augustus 2013 11:05
Aha, de grenzen van de oude Heinzel worden weer aangehouden!
Voor de WP-twitchers maakt het niet uit: zij houden gewoon de oude Cramp-versie aan die net zo arbitrair is. En de checklist heeft er twee mooie 'foute' landen bij ;-)
reactie
Door: Leo Stegeman, maandag 12 augustus 2013 11:38
Tsja, de WP-grens is natuurlijk arbitrair. Maar ik begrijp nu dat de DB-lijst elke gepubliceerde uitbreiding overneemt. Wat hier nou de ratio van is begrijp ik niet zo. Gewoon zo veel mogelijk onder de WP schuiven??? En waar houdt dat dan op??
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 12 augustus 2013 12:19
of gewoon P aanhouden dan heb alleen discussie over de zuidgrens... zegt hij die naast de P alle staten van de US meeneemt en dan heb je de....Holarctic :-)
reactie
Door: Kees (C.J.G.) Scharringa, maandag 12 augustus 2013 12:47
@Max, begrijp ik hieruit dat je Canada al onder de US rekent?
reactie
Door: Ben Wielstra, maandag 12 augustus 2013 14:49
Goede actie!
reactie
Door: Arnoud B. van den Berg, maandag 12 augustus 2013 16:33
Het toevoegen van Iran in de WP-lijst stond al langer in de planning, niet alleen vanwege het nieuwe fotohandboek maar artikelen die over WP-grenzen zijn verschenen. In feite is het WP-gebied van de DB-namenlijst nog veel te klein want het Oeralgebergte is niet een grens die je terugziet in de verspreiding van WP-soorten. Op basis van de 'oorsprong' van vogelsoorten horen ook de West-Siberische vlakte, het grootste deel van Kazakhstan met Tadjikistan/Oezbekistan, het westen van Afghanistan en het zuidwesten van Pakistan meer bij de WP dan bij de 'OP' (of 'EP')....
Gewijzigd op: 2013-08-12 18:07:32
reactie
Door: Max Berlijn, maandag 12 augustus 2013 22:26
Kees, foutje bedankt :-)
reactie
Door: Arnoud B. van den Berg, dinsdag 13 augustus 2013 15:25
@Max: de zuidgrens van de Holarctic is volgens mij tamelijk nauwkeurig bepaald. De discussie komt vooral voort uit de begrijpelijke wens om landsgrenzen aan te houden en die komen (uiteraard) niet overeen met zoogeografische grenzen.
reactie
Door: Ben Wielstra, dinsdag 13 augustus 2013 16:31
@Arnoud: hoeveel extra soorten schat je zou het uitbreiden naar het oosten op basis van oorsprong opleveren?

Je zou die grenzen op de een of andere manier uit moeten kunnen rekenen. Met welke grens knip je de minste verspreidingsgebieden doormidden etc. Is dat nooit gebeurt? Er was pas een artikel in geloof ik Science waar ze allerlei fancy dingen uit de kast trokken om biogeographische regio's te bepalen.
reactie
Door: Garry Bakker, dinsdag 13 augustus 2013 21:54
Zie ook dit vrij recente artikel van C.S. Roselaar in Britisch Birds 99 (2006) met een analyse van de bepaling van de zuidgrens van het Palearctische gebied.
Gewijzigd op: 2013-08-13 21:57:11
reactie
Door: George Sangster, vrijdag 4 oktober 2013 19:57
Zie ook dit recente artikel:

Holt BG, Lessard JP, Borregaard MK, Fritz SA, Araújo MB, Dimitrov D, Fabre PH, Graham CH, Graves GR, Jønsson KA, Nogués-Bravo D, Wang Z, Whittaker RJ, Fjeldså J, Rahbek C 2013. An update of Wallace's zoogeographic regions of the world. Science 339: 74-78. (vrij verkrijgbaar op het www)

waarin de zuid-grens van de Palearctic ten zuiden van Spanje en Turkije wordt geplaatst (!). Maar als je hun nieuwe "Saharo-Arabian" regio bij de Palearctic optelt komt het allemaal aardig overheen met recente voorstellen om Arabië en Iran bij de WP te rekenen. Ze maken overigens geen onderverdeling naar WP/EP.

De regio's gebaseerd op vogeldata verschillen overigens van die van zoogdieren en amfibieën. Met andere woorden, elke indeling die bedoeld is voor meerdee diergroepen is een tikje arbitrair en wellicht sub-optimaal.
Gewijzigd op: 2013-10-04 20:00:33

Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.