Kies Nederlands Switch to English
Roze Spreeuw
Roodkeelnachtegaal
Hoogwoud


Even geduld...
Programma Dutch Birding Vogeldag 17 januari 2009

 

Dominee op Dutch Birding-vogeldag 2009

De komende Dutch Birding-vogeldag vindt plaats op zaterdag 17 januari 2009, evenals de afgelopen jaren in het centraal in Nederland gelegen Congrescentrum De Werelt te Lunteren, Gelderland.

Speciale gast deze dag is de bekende Engelse ornitholoog Martin Garner. Martin, in het dagelijks leven dominee, zal op deze dag twee lezingen verzorgen. Eerder dit jaar is van zijn hand het boek Frontiers of birding verschenen. Dit is een gids die de grenzen van het vogelen verkent en bijvoorbeeld ingaat op wel heel lastige en/of door recente taxonomische inzichten actueel geworden determinatieproblemen.

Lezingen
10.00-10.30 uur Welkomstwoord door voorzitter Gijsbert van der Bent. Tevens een korte terugblik op het Vogeljaar 2008 en ontwikkelingen binnen Dutch Birding.

10.30-11.30 uur Frontiers of Birding - deel 1 door Martin Garner. Martin, in het dagelijks leven dominee, zal op deze dag twee lezingen verzorgen. Vorig jaar is van zijn hand het boek Frontiers of Birding verschenen. Dit is een gids die de grenzen van het vogelen verkent en bijvoorbeeld ingaat op wel heel lastige en/of door recente taxonomische inzichten actueel geworden determinatieproblemen. Hierbij moet men denken aan ondersoorten van Eider Somateria mollissima, Blauwe Kiekendief Circus cyaneus (hudsonius), Smelleken Falco columbarius (columbarius) etc. Ook zal Martin de potentie van dwaalgasten uit het Pacifisch gebied, in relatie met het openen van de noordelijke doorgang via de Noordelijke IJszee, aan de hand van recente gevallen in noordelijke streken belichten.

11.30-12.00 uur Pauze

12.00-12.45 uur De psychologie van de foute determinatie door Wim Wiegant en Wim Janssen. Met aandacht voor bekende gevallen van verkeerd gedetermineerde zeldzame soorten.

12.45-13.45 uur Pauze

13.45-14.30 uur Species Champions door Richard Grimmett van Birdlife International. Richard komt ons uitleg geven over het BirdLife's Species Champions Programme. VBN en de DBA doneren de komende jaren geld voor de bescherming van zo'n kampioen: Lepelbekstrandloper Eurynorhynchus pygmaeus, die uiteraard uitgelicht zal worden.

14.30-15.15 uur Frontiers of Birding - deel 2 door Martin Garner. In zijn tweede lezing zal Martin dieper ingaan op de herkenning van Amerikaanse Zee-eend Melanitta americana en Yelkouanpijlstormvogel Puffinus yelkouan.

15.15-15.45 uur Pauze

15.45-16.30 uur Extreme Vogelwerelden door Otto Plantema. Otto Plantema is iemand die als vogelaar naar uitersten zoekt, naar de meest bijzondere soorten in de meest extreme omstandigheden. Zijn lezing over ´Extreme Vogelwerelden´ voert ons van de vogels van de hoogste toppen van de Himalaya, de ijzigste gebieden en de meest natte plekken op aarde naar de vogels van woeste zeeën en de meest afgelegen en barre eilanden. Ook in de sport zoekt Otto naar extremen, dus mocht op zaterdag 17 januari de Elfstedentocht plaatsvinden, dan hebben we een programmaprobleem... (maar die kans lijkt miniem).

16.30-17.00 uur Terugblik 30 jaar Dutch Birding door Hans ter Haar. Afsluiting van Hans' veel besproken rubriek in afgelopen jaargang van Dutch Birding.

In de ruime foyer van het congrescentrum wordt zoals altijd een heuse vogelaarsbeurs ingericht, met stands met boeken, optische apparatuur, cd's en dvd's, collega-vogelorganisaties, aanbieders van vogelreizen en vogelkunst. Hebt u ook interesse om aanwezig te zijn met een stand, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Arjan van Egmond (arjan.van.egmond@dutchbirding.nl of 06-21585788).

De zaal gaat open om 09:00. Het programma duurt tot circa 17:00 en tussen de lezingen door zijn ruime pauzes opgenomen om de stands te kunnen bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5.00.

Informatie over de bereikbaarheid van Congrescentrum De Werelt zie de website www.congrescentrum.com/route/de_werelt.


Arjan van Egmond & Gijsbert van der Bent

Dutch Birding's champion Lepelbekstrandloper Eurynorhynchus pygmaeus

 

16636 views

Reacties:


Je bent niet ingelogd, je moet ingelogd zijn om reacties te plaatsen.