Goed nieuws! Het is vanaf nu mogelijk om online te doneren voor de Lepelbekstrandloper! Dutch Birding heeft sinds kort de ANBI-status en een van de gevolgen hiervan is dat er een officiële donatiepagina kon worden opgezet op justgiving.nl. U kunt nu hier doneren!
Om als organisatie als officiële Species Champion te boek te staan, moet deze jaarlijks minimaal EUR 5000,- aan geld/donaties opbrengen. Dankzij de online donatiemogelijkheid denken wij als Dutch Birding makkelijker onze (financiële) doelstellingen te kunnen halen ten behoeve van de bescherming van de Lepelbekstrandloper.
Lepelbekstrandloper Calidris pygmaeus Spoon-billed Sandpiper. Ergens tussen Anadyr en Meinopylgino, Chukotka, Rusland, juli 2001 (Chris Schenk)
Dutch Birding Species Champion
Sinds 2010 is Dutch Birding, samen met Vogelbescherming Nederland, Species Champion voor de unieke, en met uitsterven bedreigde, Lepelbekstrandloper. De Lepelbekstrandloper heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de Nederlandse vogelaar.
De Lepelbekstrandloper is nooit algemeen geweest maar de laatste decennia is deze soort sterk achteruit gegaan. Zo sterk, dat deze nu zeker van de aardbodem lijkt te gaan verdwijnen wanneer er geen helpende hand wordt geboden. Vandaar dat Dutch Birding zich als Species Champion heeft opgeworpen.
Waarom heeft de Lepelbekstrandloper uw hulp nodig?
Deze charismatische soort is al enige tijd geclassificeerd als Critically Endangered. De populatie duikelde van 2.000-2.800 broedparen in de jaren '70 naar ongeveer 100 paar in 2014; een ongekende teruggang van een soort die elke vogelaar wel wil zien in zijn leven. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
De Lepelbekstrandloper had al een extreem kleine en daardoor kwetsbare populatie. Habitatverlies in zowel broed-, doortrek- als overwinteringsgebieden, jacht, verstoring en klimaatveranderingen, hebben geleid tot een versnelde teruggang van de aantallen de laatste jaren.
Lepelbekstrandloper Calidris pygmaeus Spoon-billed Sandpiper (Birdlife International)
Laatste nieuws over de Lepelbekstrandloper
Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws. Sinds enkele jaren worden Lepelbekstrandlopers in Engeland uitgebroed, uit eieren van wilde vogels uit Siberië. De eerste vogels zijn weer in de broedgebieden teruggezet en deze zijn al in de doortrekgebieden gezien en herkend dankzij hun kleurringen.
Het laatste goede nieuws is dat er tijdens een expeditie begin dit jaar in het belangrijkste overwinteringsgebied, de Bay of Martaban in Myanmar, zo'n 155 Lepelbekstrandlopers zijn geteld. Dit aantal kwam overeen met de telling tijdens de vorige expedities. Een voorzichtige conclusie is dat de terugval in aantallen tot een halt is gekomen. Immers, als de aantallen met 25% per jaar waren terugvallen zoals verwacht, dan hadden hier nog maar 40 vogels rondgevlogen.
Niettemin is er nog genoeg werk te verrichten om de populatie op een veilig niveau te brengen. Reden om nog meer onderzoek te doen naar het behoud van deze soort! Uw donatie helpt daarbij.
Lepelbekstrandloper Calidris pygmaeus Spoon-billed Sandpiper (Birdlife International)
Doneren nu ook mogelijk op de Dutch Birding vogeldag!
21 maart 2015 is de jaarlijkse Dutch Birding-vogeldag. Tijdens deze vogeldag zal ook gelegenheid zijn om te doneren voor de Lepelbekstrandloper. Bij de ingang zal een donatiepot staan om een donatie achter te laten. Geef gul, de Lepelbekstrandloper kan het goed gebruiken!
Het is vijf voor twaalf (11:55) voor de lepelbekstrandloper. Maak een statement, help mee en doneer nu voor deze prachtige vogelsoort! lvast bedankt!
Namens Species Champion Dutch Birding
Marc Guyt
Meer informatie over de Lepelbekstrandloper kunt u hier vinden. Over de voortgang van het beschermingsproject leest u hier het laatste nieuws. Species Champion is onderdeel van het BirdLife Preventing Extinctions Programme.
5584 views
Comments: