Kies Nederlands Switch to English
Rose-coloured Starling
Siberian Rubythroat
Hoogwoud


Even geduld...
'Eeuwbericht' van de Club van Nederlandse Vogelkundigen

Eeuwbericht

NOU1

van de Club van Nederlandse Vogelkundigen

22 mei 1911 - 21 mei 2011

Sectie van de NOU sedert 1957

Op 22 mei 2011 is het honderd jaar geleden dat de Club van Nederlandsche Vogelkundigen (CNV) door René Charles Edouard Georges Jean Baron Snouckaert van Schauburg werd opgericht. In 1911 betekende dit een schisma met de Nederlandsche Ornithologische Vereniging (NOV) en zo ontstond de Club van Nederlandsche Vogelkundigen.

AANLEIDING TOT DE PUBLICATIE

De Club is in 1957 weer gefuseerd met de NOV. Prof. Dr. K.H. Voous was in deze de motor achter de samenwerking tussen de twee verenigingen. Zo ontstond de Nederlandse Ornithologische Unie. De Club bleef binnen de NOU de facto een apart onderdeel, later sectie genoemd. De jure was de Club natuurlijk onderdeel van de NOU. Er zijn onder meer contacten gelegd met het Carnegie museum in Philadelphia en er is onderzoek gedaan naar de vele ereleden en correspondenten met grote ornithologische statuur. Allerlei zaken die nooit eerder zijn beschreven in verband met de ontwikkeling van de Nederlandse Ornithologie zijn op een rijtje zijn gezet. Ook zijn er contacten met nazaten van Snouckaert van Schauburg en is er in de archieven van Montreux (waar Snouckaert overleed) gezocht naar zaken van belang.

De afgelopen twee jaar is er veel bronnenonderzoek gedaan. Dit materiaal is verwerkt in het 'Eeuwbericht'. Een boek dat uniek genoemd mag worden, omdat het de geschiedenis van de NOU, de NOV en de CNV beschrijft. Ook zijn er leuke anekdotes van leden. Het wordt een interessant boek met veel historische foto's. De oplaag is zeer beperkt en is mede afhankelijk van de inschrijving die tot 15 juni kan plaatsvinden. Het boek gaat € 50,- kosten. U kunt het boek afhalen tijdens de SOVON-dag in Nijmegen (26 november 2011). Wilt u het thuis gestuurd hebben dan kost dat € 7.50 extra.

Inschrijving op het boek kan door storting van € 50,- (of met verzendkosten € 7,50) op rekening: 125347 t.n.v. NOU, Ewijk onder vermelding van jubileumgift. Dan valt het onder de ANBI-regeling.

Stuur svp een aanvullende mail of brief naar: voorzitter@clubvannederlandsevogelkundigen.nl. Vermeld daarin uw naam en adres en het aantal exemplaren dat u bestelde en de datum van het afschrift. Dit helpt de afhandeling.
Telefoon 0227-503559.

NOU2

Bestellingen kunnen opgegeven worden tot 15 juni 2011. Daarna volgt de druk van het definitieve aantal boeken.

23692 views

Comments:


You are not logged in, you must be logged in to post comments.